Waar beleggers deze week naar uitkijken

Colruyt profiteerde dit jaar van het hamstergedrag van de consument. ©Photo News

Beleggers kijken uit naar het Amerikaanse jobrapport, de beursgang van Palantir en de jaarprognose van Colruyt.

  1. Zet herstel Amerikaanse arbeidsmarkt door?

Het Amerikaanse ministerie van Arbeid publiceert vrijdag zijn maandelijks rapport over de arbeidsmarkt. Economen verwachten dat het aantal jobs in september met 865.000 is gestegen na een toename met 1,4 miljoen in augustus. De werkloosheidsgraad viel wellicht terug van 8,4 naar 8,2 procent.

Het geleidelijke herstel van de arbeidsmarkt zet dus door, maar de klap van de coronacrisis is nog lang niet ongedaan gemaakt. Er zijn nog steeds ruim 10 miljoen banen minder dan in februari en de werkloosheid blijft ruim dubbel zo hoog als begin dit jaar.

Daarom is de Amerikaanse centrale bank (Fed) van plan minstens tot eind 2023 haar nulrentebeleid voort te zetten. Zij streeft naar maximale werkgelegenheid. Die doelstelling is volgens de Fed bereikt wanneer de werkloosheidsgraad is gedaald naar 4,1 procent.

2. Blijft inflatie eurozone lager dan nul?

Eurostat publiceert vrijdag de inflatiecijfers van september voor de eurozone. Economen verwachten dat de inflatie lichtjes is gestegen naar -0,1 procent, tegenover -0,2 procent in augustus. De kerninflatie, die geen rekening houdt met de prijzen van voeding en energie, steeg wellicht van 0,4 naar 0,5 procent. Vorige maand was de inflatie erg laag, omdat Frankrijk, Italië en België dit jaar de koopjes uitzonderlijk uitstelden van juli naar augustus. In september blijft de Europese inflatie laag omdat de olieprijs de jongste weken is teruggevallen. Ook de Duitse btw-verlaging blijft de inflatie drukken.

3. Krijgt dataspecialist Palantir een warm onthaal op Wall Street? 

Woensdag is het uitkijken naar de beursgang van Palantir, een opmerkelijk bedrijf om naar de New York Stock Exchange (NYSE) te trekken. Palantir werd in 2003, na de aanslagen van 9/11, opgericht met geld van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA en de techondernemer Peter Thiel. Volgens The Wall Street Journal start de dataspecialist met een koers van 10 dollar, of een totale waarde van 22 miljard dollar.

4. Hoe luidt de jaarprognose van Colruyt?

Woensdag om 16 uur houdt Colruyt zijn jaarvergadering. Traditioneel komt er dan ook een omzet- en winstprognose voor het lopende boekjaar dat begin april van start ging. De beleggers hebben de voorbije weken de verwachtingen nog wat aangescherpt. In de aanloop naar het jaardividend van 1,35 euro (+3%) dat op 2 oktober van het aandeel wordt geknipt, steeg het aandeel sinds begin juli van 48 euro naar 56 euro. Sinds begin dit jaar is Colruyt 20 procent hoger gegaan, onder meer dankzij hamstergedrag tijdens de Covid-19-lockdown. Wel verloor Colruyt licht marktaandeel ten voordele van groepen die meer buurtwinkels hebben.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud