Advertentie

Waar beleggers deze week naar uitkijken

Christine Lagarde zei vorige week dat de ECB klaar staat om meer te doen. Donderdag is het rentevergadering. ©EPA

Alle Amerikaanse Big Tech-bedrijven komen deze week met resultaten op de proppen. De ECB bekijkt donderdag of extra stimulus nodig is.

1. Lanceert de ECB extra stimulus?

De Europese Centrale Bank (ECB) bespreekt donderdag of extra stimulus nodig is om de economie de ondersteunen. Voorzitster Christine Lagarde zei vorige week maandag dat de ECB klaarstaat om meer te doen, maar economen verwachten dat ze nu nog geen bijkomende actie onderneemt. De ECB is van plan met haar PEPP-programma voor 1.350 miljard euro obligaties te kopen, maar ze heeft tot nu minder dan de helft van dat bedrag effectief uitgegeven. Voorts wacht de centrale bank wellicht op nieuwe groei- en inflatievooruitzichten die de studiedienst tegen december voorbereidt. Economen voorspellen dat de ECB in december haar aankoopprogramma met 500 miljard verhoogt naar 1.850 miljard euro.

2. Hoe sterk was het economisch herstel in het derde kwartaal?

België, veel Europese landen en de VS publiceren donderdag en vrijdag cijfers over de economische groei in het derde kwartaal. Economen verwachten zeer hoge groeicijfers, omdat de versoepeling van de lockdown de consumptie van de gezinnen heeft doen opveren. Maar de groei heeft slechts een deel van de krimp in het eerste en tweede kwartaal goedgemaakt. De Belgische economie groeide volgens de mediaanprognose van de vier grootbanken met 7,7 procent na een krimp met 12,1 procent in het tweede kwartaal. In de eurozone steeg de activiteit wellicht met 9 procent na een daling met 11,8 procent in de periode april-juni. De Amerikaanse economie groeide met ruim 7 procent na een achteruitgang met 9 procent.

3. Halveert AB InBev het interimdividend?

AB InBev komt donderdag met derdekwartaalcijfers. De brouwer is een coronaslachtoffer wegens het belang van de bierverkoop in cafés en op grote events. Analisten verwachten een daling van de brutobedrijfswinst (ebitda) met 9,3 procent. Verder is het uitkijken naar prognoses voor het vierde kwartaal. De sluiting van cafés en restaurants in meerdere Europese landen is een nieuwe klap. Tot slot luidt de vraag welk interimdividend de biergigant uitkeert. Het beurshuis Kepler verwacht - net bij zoals het slotdividend eerder dit jaar - een halvering, tegenover de 0,80 euro bruto van november 2019.  

4. Springen de Big Tech-bedrijven opnieuw hoog boven de lat?

Het wordt de week van Big Tech met resultaten van Microsoft dinsdag en van Amazon , Apple , Alphabet en Facebook alle vier op donderdag. Beleggers in Big Tech hebben het geluk dat de Amerikanen een week later op het winteruur overschakelen. De resultaten verschijnen daarom uitzonderlijk al vanaf 21 uur Belgische tijd. In de zomer publiceerden deze mastodonten met uitzondering van Alphabet veel beter dan verwachte resultaten met dank aan corona. Ze profiteren onder meer massaal van het vele thuiswerken. Voor e-commercereus Amazon komt daar de schrik bij om in winkels te stappen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud