Waar beleggers deze week naar uitkijken

De Saoedische minister van Olie, prins Abdulaziz bin Salman Al-Saud, geldt als de invloedrijkste stem in de OPEC. ©via REUTERS

De OPEC buigt zich over de olieproductiequota. In de VS is er vrijdag het jobrapport.

1. Stelt OPEC+ verhoging olieproductie uit?

Het oliekartel OPEC en zijn bondgenoten vergaderen maandag en dinsdag over de olieproductie in 2021. Ze overwegen de geplande productieverhoging uit te stellen, omdat de herinvoering van beperkende maatregelen tegen het coronavirus het olieverbruik heeft doen dalen. Analisten verwachten dat de groep olieproducerende landen de voorziene productieverhoging met drie maanden uitstelt. De ministers van de OPEC-landen vergaderen maandag. Dinsdag vergaderen de OPEC-landen, Rusland en de andere bondgenoten.

2. Zet herstel Amerikaanse arbeidsmarkt door?

Het Amerikaanse ministerie van Arbeid publiceert vrijdag zijn maandelijks rapport over de arbeidsmarkt. Economen verwachten dat de Amerikaanse economie in november 500.000 banen heeft gecreëerd, tegenover 638.000 in oktober. De werkloosheidsgraad daalde wellicht met 0,1 procentpunt naar 6,8 procent. Het herstel van de arbeidsmarkt lijkt te vertragen. De stijging van het aantal coronabesmettingen heeft sommige regionale en lokale overheden ertoe aangezet opnieuw beperkende maatregelen in te voeren om de verspreiding van het virus te stoppen. Ondanks de recente daling blijft de werkloosheid veel hoger dan net voor de start van de coronacrisis.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud