Waar beleggers deze week naar uitkijken

Apple en Facebook publiceren volgende week resultaten. ©AFP

Beleggers kijken vooral uit naar de resultaten van enkele Amerikaanse technologiebedrijven en naar cijfers over de economische groei in het vierde kwartaal.

Hoe presteert Big Tech?

Dinsdagavond publiceert Microsoft cijfers over het vierde kwartaal, en woensdagavond krijgen we kwartaalcijfers van drie kleppers op hetzelfde moment: Apple , Facebook en Tesla. Bij Apple verwachten analisten sterke cijfers dankzij een hoge vraag naar de iPhone. 'Wij verwachten recordcijfers, zowel in omzet als in winst', zegt Morgan Stanley. Het derde kwartaal viel tegen bij Apple, onder meer omdat de iPhone 12 pas in oktober uitkwam. Hierdoor werden aankopen uitgesteld.

Lanceert de Fed extra stimulus?

De Amerikaanse centrale bank (Fed) houdt woensdag haar eerste vergadering sinds het aantreden van Joe Biden als president. Economen verwachten geen nieuwe maatregelen, onder meer omdat bijkomende budgettaire stimulus de economische vooruitzichten voor 2021 doet verbeteren. Het Congres keurde eind december een steunpakket goed van 900 miljard dollar en Biden wil nog eens 1.900 miljard dollar in de economie pompen.

De Fed verlengde op 16 december haar steun voor de economie. De centrale bank beloofde elke maand voor 120 miljard dollar obligaties te kopen tot een 'substantiële verbetering' is geboekt bij het nastreven van de doelstellingen van maximale werkgelegenheid en prijsstabiliteit. Voordien gold die belofte maar voor de 'komende maanden'.

Hoe sterk is het economisch herstel in de VS?

Het Amerikaanse ministerie van Handel publiceert donderdag cijfers over de economische groei in het vierde kwartaal. Economen verwachten dat de economische activiteit met 4,3 procent op jaarbasis is gestegen. Dat komt overeen met een groei van 1,1 procent kwartaal op kwartaal. Wellicht zijn vooral de investeringen en de export toegenomen.

Hoeveel is de Belgische economie gekrompen?

De Belgische groeicijfers, die vrijdag worden gepubliceerd, zullen minder goed zijn dan de Amerikaanse. De grootbanken BNP Paribas Fortis, ING en KBC verwachten dat de economische activiteit in het vierde kwartaal met 3 procent of iets meer is gedaald tegenover het derde kwartaal. Dat is te wijten aan de tweede lockdown. De horeca is sinds midden oktober gesloten en niet-essentiële winkels waren in november dicht. Voor heel 2020 voorspellen de drie grootbanken een krimp van zowat 7 procent. Dat is de grootste terugval sinds de Tweede Wereldoorlog.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud