Advertentie
Advertentie

Waar beleggers deze week naar uitkijken

Een logistiek centrum van Amazon in Noord-Frankrijk. ©REUTERS

Beleggers kijken uit naar de kwartaalcijfers van Amazon, Europese inflatiecijfers en het Amerikaanse jobrapport.

Pakt Amazon uit met een recordkwartaal?

Dinsdag moet blijken of de e-commercegigant Amazon de verwachtingen kan inlossen die vervat zijn in zijn aandelenrally van vorig jaar. De cijfers voor het vierde kwartaal bevatten de cruciale eindejaarsperiode, en de verwachting is dat Amazon voor het eerst de grens van 100 miljard dollar omzet in één kwartaal zal slopen. Volgens een reeks kortetermijnvoorspellingen die het management in oktober deed, zou de kwartaalomzet op 112 tot 121 miljard dollar uitkomen, een groei met 28 tot 38 procent. Het is ook uitkijken naar eventuele prognoses voor 2021, wanneer de heropening van fysieke winkels een rem dreigt te zetten op de e-commerceboom van het coronajaar 2020.

Stijgt inflatie in eurozone boven nul?

Eurostat publiceert woensdag inflatiecijfers voor de eurozone. Economen verwachten dat de inflatie in januari is gestegen naar 0,6 procent, tegenover -0,3 procent in december. De kerninflatie, zonder voeding en energie, steeg wellicht naar
0,9 procent, versus 0,2 procent. De sterke toename van de inflatie vindt vooral plaats in Duitsland. Daar versnelde de inflatie in januari naar 1,6 procent, omdat de tijdelijke btw-verlaging ten einde liep en Duitsland een CO₂-taks invoerde. De hogere olieprijzen oefenen in de hele eurozone een opwaartse druk uit op de inflatie. Ten slotte heeft wellicht de aanpassing van de indexkorf een rol gespeeld. De Europese Centrale Bank zal wellicht blij zijn met de hogere inflatie, want zij streeft naar een inflatie van 'minder dan maar dicht bij 2 procent'.

Is afkoeling Amerikaanse arbeidsmarkt voorbij?

Het ministerie van Arbeid in de VS publiceert vrijdag zijn maandelijks rapport over de arbeidsmarkt. Economen verwachten dat het aantal jobs in januari met 55.000 is gestegen na een daling met 140.000 in december. Toen verdwenen in de horeca veel banen, omdat regionale overheden beperkende maatregelen herinvoerden om de verspreiding van het coronavirus te stoppen. De werkloosheidsgraad bleef wellicht stabiel op 6,7 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud