Waar beleggers vandaag naar uitkijken: Royal Dutch Shell

Shell komt vandaag met kwartaalcijfers. ©REUTERS

Analisten verwachten een forse daling van de nettowinst.

Vandaag komt het Brits-Nederlandse olieconcern Royall Dutch Shell met resultaten over het derde kwartaal. 

Analisten gaan alvast uit van een forse winstdaling. De consensus ziet de nettowinst uitkomen op 3,9 miljard dollar (3,5 miljard euro), een daling van meer dan 30 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Analisten voorzien daarnaast een daling van de omzet met 22 procent naar 78,2 miljard dollar. 

Vooral de zogenaamde upstream-activiteiten, de exploratie en winning van olie, zouden een belangrijke hap uit de winst nemen. Beurskenners denken dat de winst in deze tak met meer dan 50 procent in elkaar dondert tot 1,1 miljard dollar. Eerder waarschuwde het bedrijf al voor een afschrijving van tussen de 250 en 350 miljoen dollar in deze divisie.

Ook in de downstream, de verkoop van olieproducten, daalt de winstgevendheid. Analisten zien daar een winstdaling van 13 procent tot 1,7 miljard dollar.

Voorts zien analisten de nettowinst bij de afdeling Integrated Gas met 230 miljoen dalen naar 2,1 miljard dollar. Integrated Gas houdt zich onder andere bezig met de productie van vloeibaar aardgas (LNG) en synthetische vloeibare brandstoffen (GTL).

Lagere olieprijs

Ook volgens ING zullen de cijfers voor het derde kwartaal slechter zijn dan in dezelfde periode vorig jaar. 'De olieprijs staat ongeveer 17 procent lager, dus jaar op jaar zullen de resultaten slechter zijn. Vanwege het zwakke tweede kwartaal denken we wel dat de cijfers kwartaal op kwartaal verbeteren.'

Eerder deze week kwamen BP en Total al met resultaten op de proppen. BP meldde dinsdag dat het de nettowinst met 41 procent zag verschrompelen tot 2,3 miljard dollar. Ook het olie- en gasaandeel Total zag de nettowinst 24 procent krimpen tot 3 miljard dollar door de magere prijzen van olie en gas.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud