Waar beleggers deze week naar uitkijken

Het hoofdkwartier van de ECB in Frankfurt. ©AFP

De houding van de ECB tegenover de rentestijging en de jaarresultaten van D'Ieteren en Bpost zijn volgende week de blikvangers.

1. Hoe reageert ECB op stijging langetermijnrente?

De Europese Centrale Bank (ECB) bekijkt donderdag of maatregelen nodig zijn om de stijging van de langetermijnrente af te remmen. Sommige bestuurders vinden de rentestijging verontrustend en bepleiten een verhoging van de obligatieaankopen via het pandemieprogramma (PEPP).

Andere bestuurders maken zich voorlopig geen zorgen en merken op dat de rentestijging het optimisme over de economische vooruitzichten weerspiegelt.

De Europese Centrale Bank publiceert donderdag nieuwe groei- en inflatievooruitzichten.

2. Heeft de kerstman Bpost geholpen?

Bpost maakt dinsdag nabeurs de resultaten over het vierde kwartaal bekend en die zouden moeten meevallen. De postbezorger wordt steeds meer een pakjesbezorger en kan volop genieten van de boomende e-commerce.

In het derde kwartaal kon Bpost zijn winst bijna verdubbelen dankzij de pakjesbonanza. Wellicht was het vierde kwartaal nog drukker dankzij de vele cadeautjes van de kerstman.

Volgens de door Bpost zelf opgestelde consensus verwachten analisten dat de omzet met zowat 9 procent is gegroeid tot 1,218 miljard euro. De aangepaste bedrijfswinst (ebit) zou circa 7,5 procent hoger uitkomen op 74,5 miljoen euro.

3 Welke winstprognose geeft D’Ieteren voor 2021?

D’Ieteren geeft maandagavond de jaarresultaten vrij. De familiale holding zei begin november voor 2020 een stabiele winst te verwachten. Wellicht hebben de lockdowns daarna nog wat impact gehad. In 2019 kwam het ‘aangepaste geconsolideerde resultaat vóór belastingen, groepsaandeel’ uit op 300,7 miljoen euro.

ING-analist David Vagman kijkt vooral uit naar de winstprognose voor 2021 en vraagt zich ook af of D’Ieteren de wegens corona gepauzeerde aandeleninkoop zal hervatten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud