Waar beleggers deze week naar uitkijken

Een stand van Siemens tijdens de Dubai Air Show van vorige maand. ©EPA

Siemens organiseert een beleggersdag. Woensdag zijn er Europese groeicijfers. En twee Europese landen verhogen mogelijk de rente.

1. Blijft groei Europese economie versnellen?

Het onderzoeksbureau IHS Markit publiceert woensdag zijn maandelijkse indicator van de economische activiteit in de eurozone. Economen verwachten dat de PMI-indicator in juni met 1,7 punt stijgt naar 58,8 punten. Een score boven 50 punten wijst op een toename van de activiteit in de privésector. Economen voorspellen een groeiversnelling in de dienstensector dankzij de heropening van sectoren zoals de horeca en het toerisme. Ze verwachten een groeivertraging in de industrie, die worstelt met toenemende aanvoerproblemen.

2. Verhogen Hongarije en Tsjechië de rente?

De Hongaarse centrale bank vergadert dinsdag. Economen verwachten dat de centrale bank dan als eerste in de Europese Unie haar basisrente verhoogt om de hoge inflatie terug te dringen. Ze voorspellen dat de centrale bank haar basisrente optrekt van 0,6 naar 0,9 procent. Hongarije heeft met 5,3 procent de hoogste inflatie van de Europese Unie. De centrale bank streeft naar 3 procent inflatie.

Economen verwachten dat de Tsjechische centrale bank woensdag haar basisrente verhoogt van 0,25 naar 0,5 procent. De Tsjechische inflatie bedraagt 2,7 procent en de inflatiedoelstelling 2 procent.

3. Maakt Siemens-CEO Busch indruk op beleggersdag?

Donderdag beleeft Roland Busch zijn vuurdoop op een analistendag, als CEO van het Duitse concern Siemens . De beleggersdag is getiteld: ‘Accelerating High Value Growth’. Berenberg verwacht dat Busch met nieuwe margevooruitzichten komt. ‘Daarnaast is de schuldgraad gedaald na verschillende initiatieven zoals de spin-off van Siemens Energy. We verwachten hier een optimalisatie’, zegt het beurshuis. Lees: meer dividenden en aandeleninkopen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud