Advertentie

Waar beleggers deze week naar uitkijken

Jef Colruyt geeft op de algemene vergadering traditioneel een jaarwinstprognose. ©BELGA

We kijken uit naar Europese en Chinese economische cijfers en naar de algemene vergadering van Colruyt.

1. Blijft de inflatie in de eurozone stijgen?

Eurostat publiceert vrijdag cijfers over de inflatie in de eurozone. Economen verwachten dat de inflatie in september is gestegen naar 3,3 procent. In augustus bedroeg de inflatie 3 procent en dat was het hoogste cijfer in tien jaar. De kerninflatie, zonder voeding en energie, steeg wellicht naar 1,9 procent, tegenover 1,6 procent. De hoge inflatie is vooral te wijten aan de klim van de energieprijzen en de impact van het wegvallen van de tijdelijke Duitse btw-verlaging van vorig jaar. ECB-voorzitster Christine Lagarde herhaalde gisteren dat de hoge inflatie vooral tijdelijke factoren weerspiegelt.

2. Weegt Evergrande op de Chinese economie?

De Chinese PMI-indicator zal donderdag een beeld schetsen van de economische activiteit in september. Economen verwachten dat de indicator van de Chinese dienstensector met 3,3 punten is gestegen naar 50,8 punten. Een score boven 50 punten wijst op groei. In augustus kromp de dienstensector omdat Peking toen strenge maatregelen invoerde tegen de verspreiding van het coronavirus. Als de prognose voor september klopt, is de groei wel veel lager dan in de periode januari-juli. Een mogelijke verklaring is de negatieve impact van de problemen van de vastgoedreus Evergrande.

3. Hoe verloopt het nieuwe boekjaar voor Colruyt?

De algemene vergadering (AV) van Colruyt die woensdag plaatsvindt, is interessanter dan de doorsnee-AV. Te meer sinds Colruyt in 2014 is gestopt met het geven van trading updates over het eerste en derde kwartaal. Op de AV zal CEO Jef Colruyt een prognose geven voor het nieuwe boekjaar 2021/2022. De verwachtingen zijn niet hooggespannen. Colruyt gaf al mee bij de publicatie van de jaarcijfers dat de nettowinst van 2020/2021 (385 miljoen euro) moeilijk te evenaren zal zijn. Het aandeel kreeg toen een klap van 10 procent en bleef sindsdien achter op het herstel van de sector. ‘We verwachten daarom geen bijkomende negatieve koersreactie meer’, zegt De Belegger. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud