Advertentie

Waar u deze week naar uit moet kijken

Johan Thijs, CEO van KBC. ©Thierry du Bois

Er staat deze week macro-economisch en veel bedrijfsnieuws op de agenda. De VS publiceren groeicijfers, onder meer Facebook en Amazon publiceren resultaten en KBC-topman Johan Thijs is de gast van de tiende CEO-talks van De Tijd.

Hoe snel groeit Amerikaanse economie?

Het Amerikaanse ministerie van Handel publiceert vrijdag cijfers over de economische groei in het eerste kwartaal. Economen verwachten 2,2 procent groei op jaarbasis, evenveel als in het vierde kwartaal van vorig jaar.
De groei van de gezinsconsumptie, de belangrijkste motor van de groei, vertraagde wellicht. Dat is onder meer een gevolg van de sluiting van sommige overheidsdiensten in januari. Daardoor kregen ambtenaren hun loon later dan normaal. Economen verwachten ook een zwakkere groei van de bedrijfsinvesteringen.
De investeringen van de gezinnen in nieuwbouw en renovatie veerden op dankzij de daling van de rente op hypothecaire kredieten. Economen zien ook een grotere stijging van de uitvoer en overheidsuitgaven en geloven dat de heropbouw van de voorraden de groei ondersteunde.

Hoe presteren Facebook en Amazon? 

Na Netflix begin vorige week komen deze week twee andere FAANG-telgen op de proppen met hun resultaten over het eerste kwartaal. Wie de resultaten van Facebook wil lezen, houdt best in het achterhoofd dat het bedrijf  aan het roer draait. Het legt de klemtoon voortaan op de drie berichtendiensten (WhatsApp, Messenger en Instagram) in plaats van Facebook Newsfeed. Het is afwachten of dat een impact heeft op de groei van gebruikerscijfers van Facebook zelf en de advertentieomzet. Bij Amazon is de clouddienst AWS steevast de winstmotor die de rode cijfers bij de internationale e-commerceactiviteiten compenseert. Wall Street kijkt zoals altijd weer uit naar hoe hard CEO Jeff Bezos het investeringspedaal induwde, en hoeveel er onderaan de rekening overblijft.

Wat zegt Johan Thijs (KBC) tijdens 10de CEO Talks? 

CEO Talks, het digitale initiatief van De Tijd, kent op donderdag zijn tiende aflevering. Deze keer kunnen de Tijd-lezers vanaf 12 uur chatten met Johan Thijs van KBC. Thijs is sinds 3 mei 2012 CEO. Hij verving toen Jan Vanhevel die met pensioen ging.  Thijs startte zijn carrière in 1988 bij de verzekeraar ABB, die later in de KBC-groep zou opgaan. In 2009 werd hij verantwoordelijk voor de Belgische activitieten van KBC.  Afgelopen week kwam de Vlaamse bank-verzekeraar nog in het nieuws met een forse deal: Het betaalt 240 miljoen euro om de Tsjechische bouwspaarbank ČMSS volledig in handen te krijgen. Onder het CEO-schap van Thijs steeg het aandeel van 13 naar 66 euro, een stijging van 409 procent. Over de zelfde periode won een Europese bankenindex 13 procent.   

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud