Waar u vandaag naar uit moet kijken: Amerikaans jobrapport

©AFP

De Fed zal de uitkomst van het cijfer aandachtig volgen.

Vandaag komen we te weten hoeveel banen er in juni gecreëerd zijn in de VS. Het cijfer zal ook invloed hebben op het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank (Fed).

Het jobrapport van mei was even schrikken, want daaruit bleek dat er maar 75.000 banen bij waren gekomen. Dat was toen fors minder dan de 175.000 banen die economen hadden voorspeld. Daarnaast ontgoochelde de loongroei en bleek dat de werkgelegenheid in de maanden maart en april minder hard groeide dan eerder gemeld. De cijfers waren een bevestiging dat de Amerikaanse economie aan het afkoelen is door de handelsoorlog tussen de VS en China en de wereldwijde groeivertraging.

Vandaag zal blijken of de arbeidsmarkt het in de maand juni beter heeft gedaan. De economen van JPMorgan verwachten dat er vorige maand 140.000 banen zijn bijgekomen. Daarnaast denkt de zakenbank dat de werkloosheidsgraad ongewijzigd op 3,6 procent zal uitkomen. Verder verwachten de economen dat de gemiddelde uurlonen maand op maand met 0,3 procent zijn gestegen. Ook zij zien dat de trend van de banengroei wat aan het afzwakken is, maar vermoeden wel dat het rapport van mei een vertekend beeld geeft. Zo vinden ze de cijfers over de werkloosheidsaanvragen van de afgelopen weken bemoedigend.

De door het persbureau Bloomberg bevraagde economen verwachten gemiddeld een toename van 160.000 banen. Daarnaast verwachten ook deze economen dat het gemiddeld uurloon maand op maand met 0,3 procent is gestegen.

Rentebesluit

De uitkomst van het cijfer is ook van belang voor het rentebesluit dat de Fed eind deze maand neemt. Vorige maand zei Fed-voorzitter Jerome Powell dat de monetaire autoriteit de verse economische data - zoals het cijfer van vandaag - 'nauwlettend' in de gaten zou houden. Hiermee hintte hij overigens ook indirect op een aanstaande renteknip.

Wanneer de Amerikaanse arbeidsmarkt er wederom slechter aan toe is dan verwacht, dan zal dat een extra motivatie zijn voor een renteverlaging. Daarnaast zou het ook de grootte van een mogelijke knip kunnen beïnvloeden. De markt verwacht nu dat de centrale bank de rente deze maand met 25 basispunten zal verlagen. Maar als de cijfers veel slechter zijn dan verwacht, dan zou de Fed een knip van 50 basispunten kunnen overwegen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n