Waar u vandaag naar uit moet kijken: Lakmoesproef voor markten

Het cijferseizoen wordt de lakmoesproef voor de financiële markten. ©REUTERS

Vanaf vandaag gaat het op Wall Street niet enkel meer over een aanstaande renteknip.

Gisteren kwam Citigroup al met cijfers, maar met drie grote Amerikaanse banken en een farmareus begint het resultatenseizoen vandaag pas echt. 

Tot nu toe werd er op Wall Street maar over één ding gesproken: de aanstaande renteverlaging(en) van de Amerikaanse centrale bank (Fed). De voorzitter van de monetaire autoriteit, Jerome Powell, hintte een maand geleden op een renteknip op het einde van juli. Vorige week deed hij dat nogmaals in de speech die hij hield in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. 'De economische cijfers en andere ontwikkelingen sinds de vergadering van juni geven aan dat de onzekerheid over de handelsconflicten en bezorgdheid over de wereldeconomie op de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie blijven wegen', zei de voorzitter.

Resultatenseizoen

Maar de komende dagen zal Wall Street er een gespreksonderwerp bij krijgen: het resultatenseizoen. Gisteren kwam Citigroup al met cijfers die beter waren dan verwacht, maar vandaag begint het seizoen pas echt met de resultaten van de banken JPMorgan, Goldman Sachs en Wells Fargo. Daarnaast komt ook de farmagigant Johnson & Johnson met cijfers. Die cijfers zullen een lakmoesproef zijn voor de financiële markten. Want zullen de resultaten overeind blijven te midden een vertragende wereldeconomie en een voortslepend handelsconflict tussen de VS en China?

Morgan Stanley vreest van niet en zei vorige week een aantal tegenvallers te verwachten. 'We denken dat de winstverwachtingen over het algemeen te hoog zijn', zei de zakenbank in een rapport. Volgens de bank houden beleggers te weinig rekening met de macro-economische omgeving. 'De wereldwijde PMI's zullen snel niveaus bereiken die we hebben gezien onder veel slechtere marktcondities in 2011, 2012 en 2016', legde Morgan Stanley uit. De zakenbank zei verder dat aandelen op dit moment te duur zijn.

Beleggersvertrouwen 

Naast de start van het resultatenseizoen, is er nog een cijfer waar beleggers vandaag naar moeten uitkijken: de Duitse ZEW-index. Deze graadmeter voor het beleggersvertrouwen kwam voor de maand juni uit op -21,1. Dit was veel slechter dan de verwachte -5,9 procent. Economen verwachten dat de index van juli - die vandaag uitkomt - een verslechtering laat zien richting -22 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud