Waar u vandaag naar uit moet kijken: Slack

De app van Slack. ©Bloomberg

Vandaag maakt Slack zijn beursdebuut.

Slack kiest een ongebruikelijke route voor zijn beursgang in New York. Door voor een 'direct listing' te kiezen in plaats van een klassieke beursintroductie (IPO), spaart de specialist in zakelijke chats een pak uitgaven aan bankiers uit. Slack geeft geen nieuwe aandelen uit. Enkel de bestaande investeerders bieden stukken aan voor verkoop op de eerste beursdag.

Hiermee treedt het aandeel in de voetsporen van het Zweedse Spotify. De muziekstreamingsdienst ging vorig jaar ook via een direct listing naar de beurs. Een aantal experts was bang dat er chaos zou ontstaan door deze ongewone beursgang, maar het beursdebuut verliep zonder calamiteiten.

Beurswaarde

Volgens het persbureau Bloomberg zal de beurswaarde van Slack uitkomen op 16 tot 17 miljard dollar (15,2 miljard euro). Dit is een stuk hoger dan de softwareproducent waard was bij de laatste private financieringsronde vorig jaar. Toen had Slack een prijskaartje van 7,1 miljard dollar. De beleggers die toen hadden ingeschreven en vandaag verkopen, zullen dus een mooi rendement behalen.

Verdienmodel

Op dit moment maken 600.000 organisaties gebruik van de software van Slack. Van deze organisaties zijn er 95.000 die betalen voor de zakelijke berichtendienst. Mediafin - eigenaar van De Tijd - is één van deze betalende klanten. De mediagroep telt elke maand per actieve gebruiker de standaardprijs van 6,25 euro neer. Als Slack het aantal gebruikers flink kan opkrikken in de komende jaren, zullen ook de inkomsten snel toenemen.

De jaarlijkse omzetgroei van de berichtendienst bedroeg de afgelopen jaren steevast meer dan 50 procent. In het boekjaar 2019 - dat liep tot 31 januari - steeg de omzet met meer dan 80 procent naar 400,5 miljoen dollar. In het huidige boekjaar rekent de softwareproducent op een omzet van minimaal 590 miljoen dollar, een toename met 49 procent. De techspeler maakt tot nu toe nog wel verlies. Gecorrigeerd voor tijdelijke effecten verwacht het bedrijf voor dit jaar een verlies van 182 miljoen dollar. 

Net als bij de taxibedrijven Uber en Lyft rijst ook bij Slack de vraag of er geen groot risico is op concurrentie. Microsoft heeft bijvoorbeeld een vergelijkbaar programma, Teams. Microsoft zegt dat 500.000 organisaties gebruik maken van dit product. Teams zit in het Office 365 pakket van de techgigant.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud