Advertentie

Wat biedt het slot van het resultatenseizoen?

De Nationale Bank van België komt woensdag met de jaarresultaten. ©Jonas Roosens

Het resultatenseizoen loopt op zijn laatste benen. Kunnen de laatsten van het peloton nog verrassen? Voorts worden inflatiecijfers gepubliceerd in België, Duitsland en de VS. Tot slot geven vertrouwenscijfers in Europa en de VS een blik op de stand van de economie.

Gewoontegetrouw komen een pak kleinere bedrijven in de laatste week van maart nog op de proppen met hun jaarcijfers, het gros zelfs op de allerlaatste dag: vrijdag 30 maart. Euronext houdt op Goede Vrijdag de poorten gesloten. 

Het gaat om ondernemingen zoals Fluxys Belgium, Moury Construct, Floridienne en Primus-brouwer Co.Br.Ha (foto). Op zaterdag 31 maart bieden wij u inzicht in alle cijfers, met het volledige resultatenoverzicht van beursgenoteerd België.

Feest Floridienne?

Een van de grotere bedrijven die volgende week nog jaarcijfers publiceren, is de agro-, voedings- en chemieholding Floridienne. Het vierde kwartaal is het belangrijkste voor de groep, omdat ze met haar feestvoeding zoals zalm en schelpdieren in december een groot deel van haar omzet realiseert.

De chemietak profiteert van de hogere metaalprijzen die de recyclage van batterijen oplevert. In de eerste drie kwar­talen van vorig jaar steeg debrutobedrijfswinst (ebitda) al 27 procent. Duurdere grondstoffen en negatieve wisselkoers­effecten wegen wel op de marges.

Nationale Bank

De Nationale Bank publiceert woensdag nabeurs jaarresultaten. Het dividend van de Belgische centrale bank is niet afhankelijk van de winst maar van de opbrengst van de zogenaamde statutaire beleggingsportefeuille. Dat is een portefeuille van bijna 6 miljard euro, die vooral obligaties omvat.

De statutaire portefeuille groeit elk jaar, maar de procentuele opbrengst van de obligaties vermindert naarmate papier met een hoge coupon op vervaldag komt.

Houdt het herstel halt?

Ten slotte is er nog macro-economisch nieuws te rapen. Vorige week waren de markten geschokt door slechter dan verwachte cijfers uit Duitsland en de eurozone. Verschillende barometers toonden aan dat het niet bijster goed gesteld is met het vertrouwen bij ondernemers en consumenten.

De gegevens duiden wel nog op een respectabele groei in de eurozone maar die komt fors lager uit dan verwacht. De vrees is dat het herstel in de eurozone gefnuikt wordt. De inflatiecijfers in België en Duitsland en vertrouwenscijfers in de eurozone zullen een beter zicht geven op de situatie.

De economische cijfers zijn ook een belangrijke factor in het rentebeleid van de Europese en Amerikaanse centrale banken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud