Advertentie

Wat doet de ECB?

ECB-voorzitter Mario Draghi ©AFP

De meeste aandacht van beleggers gaat vandaag naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Het is uitkijken of de ECB een nieuw stapje zet richting de afbouw van de monetaire stimulus.

De ECB maakt vanmiddag om 13.45 uur haar rentebesluit bekend. Veranderingen aan het rentepeil of het aankoopprogramma van obligaties worden niet verwacht. De ECB besliste in het najaar de maandelijkse aankopen van obligaties te verminderen van 60 tot 30 miljard euro en dat trad op 1 januari in voege.

De markten zullen daarentegen bijzonder letten op de ‘easing bias’, de communicatie rond mogelijke aanpassingen van het (aankoop)beleid. Tot dusver zei de ECB dat ze bereid is de obligatieaankopen te verhogen en/of te verlengen als de vooruitzichten verslechteren. Sommige ECB-bestuurders wilden al in januari de ‘easing bias’ schrappen omdat de economie van de eurozone het erg goed doet.

Er zijn echter ook redenen om de bewuste passage nog niet weg te laten, onder meer omdat de inflatie in februari verder onder de doelstelling is gedaald (onder meer door de relatief sterke euro) en de financiële markten de jongste weken behoorlijk nerveus waren.

Ook het voornemen van president Trump om stevige importheffingen in te voeren op staal en aluminium kan een rol spelen. Mocht Trump daarmee een handelsoorlog ontketenen, dan kan dit een impact hebben op de economische groei in Europa. Sommige analisten denken dan ook dat een lagere groei de ECB ertoe kan aanzetten de afbouw van de stimulus te vertragen.

Als de ECB de ‘easing bias’ wel schrapt, kan dit als een stapje worden beschouwd richting de afbouw van de monetaire stimulus later dit jaar.

Er staan vanmorgen ook bedrijfsresultaten op de agenda en daarbij gaat de aandacht vooral naar Engie , aangezien de Franse nutsgroep een van de zwaargewichten van de Bel20 is. Nabeurs zijn Atenor , Care Property Invest , Keyware en Resilux aan de beurt.

De Europese beurzen kwamen woensdag na een rode start in de namiddag op winst. De EuroStoxx50 sloot 0,6 procent hoger. De Bel20 presteerde iets minder en won 0,3 procent. Beleggers waren aanvankelijk in de ban van de dreigende handelsoorlog die de Amerikaanse president Trump zal ontketenen als hij zijn plannen om invoerheffingen in te stellen op een resem producten doorduwt. De kans daartoe is groter geworden nadat Gary Cohn, een economische topadviseur van Trump en een voorstander van internationale vrijhandel, opstapte.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud