Wegreuzen naar de beurs

Traton overkoepelt drie merken: Scania, MAN en VW. ©AFP

Aangezien de onmoeting tussen Trump en Xi maar zaterdag voorzien is, gaat de meeste aandacht van de markten vrijdag naar de beursgang van Traton.

Een jaar geleden werd er al op gespeculeerd, toen VW zijn vrachtwagen- en busactiviteiten samenbracht: een beursgang van Traton. In maart werden de plannen nog in de koelkast gestopt, maar in april haalde de Duitse autogroep ze er weer uit.

Traton overkoepelt eigenlijk drie merken: het Duitse MAN, het Zweedse Scania en de budgetvrachtwagens van Volkswagen die in Brazilië worden vervaardigd. Samen maken die een volledig gamma vrachtwagens - lichte, middelzware en zware – en trekkers, naast bestelwagens en bussen.

De beursgang van Traton wordt een van de grootste beursoperaties van het jaar in Europa. De aandelen zullen zowel in Frankfurt als Stockholm noteren.

Heel veel enthousiasme is er echter niet voor de operatie, te oordelen naar de introductieprijs. Volkswagen zal naar verwachting een belang van 11,5 procent verkopen tegen 27 euro per aandeel. Dat is aan de onderkant van de prijsvork, die op 27-33 euro was vastgelegd. De introductieprijs van 27 euro waardeert Traton op 13,9 miljard euro.

De beursgang van Traton zou daarmee 1,6 miljard euro kunnen opbrengen. Dat geld kan de VW-groep, die nog haar wonden likt na het dieselschandaal, goed gebruiken. Net als andere autoconstructeurs heeft de groep uit Wolfsburg een nieuw gamma van elektrische wagens in de pijplijn zitten.

Het is afwachten of de eerste beursdag een succes wordt. De Europese beurzen bleven donderdag dicht bij huis. Ze zaten geklemd tussen een zwak economische vertrouwen in de eurozone en de hoop dat de topontmoeting tussen Trump en Xi iets zal opleveren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud