Welke impact heeft coronavirus op Europese economie?

Economen verwachten dat het Europese ondernemersvertrouwen in februari iets gedaald is.

Economen denken dat vooral de Europese industrie last heeft van het virus.

Het coronavirus is al wekenlang in het nieuws maar hoe groot is de impact van de epidemie op de economie? Vandaag krijgen we een deel van het antwoord, omdat het onderzoeksbureau IHS Markit de PMI-cijfers voor de Europese economie om 10u naar buiten brengt. De PMI - ook wel de 'inkoopmanagersindex' genoemd - is een graadmeter voor het ondernemersvertrouwen in Europa. Economen voorzien dat de indicator in februari met 0,3 punt daalt naar 51 punten. Een score boven de 50 punten wijst op een toename van de activiteit in de privésector, en omgekeerd.

Economen denken dat  de industrie meer last heeft van de corona-epidemie dan de dienstensector. In een poging de verspreiding van het virus in te dammen, heeft China grootschalige quarantainemaatregelen genomen. Hierdoor moesten veel fabrieken hun deuren sluiten en zagen winkels hun inkomsten drastisch teruglopen. Het eerste kan ervoor zorgen dat de Europese industrie problemen ondervindt met de bevoorrading en het tweede kan voor een lagere vraag naar fabrieksproducten zorgen.

Daarnaast weten we om 15u45 het PMI-cijfer voor de Amerikaanse economie. Economen voorspellen dat de graadmeter voor de industrie daalt van 51,9 naar 51,5.

Proximus

Voorts kijken we uit naar de resultaten van Proximus . ING verwacht dat de brutobedrijfswinst in het vierde kwartaal van vorig jaar met 2,3 procent klom tot 0,46 miljard euro. De omzet zou met 2,1 procent dalen naar 1,5 miljard euro. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud