Wiesbaden en het gevreesde R-woord

Een no-nonsensekantoor voor no-nonsensestatistici: Destatis in Wiesbaden. ©rv

Is Duitsland, de motor van de eurozone, in een recessie beland? Vandaag vellen de 'Zahlenfresser' in Wiesbaden na rijp beraad hun oordeel.

Voor haastwerk ben je bij Duitse statistici aan het verkeerde adres. Terwijl de Europese cijferaars van Eurostat in een soort race met hun Amerikaanse collega's sinds 2016 al na 30 dagen een eerste raming geven van het groeitempo van de Europese economie, blijft Wiesbaden 45 dagen wachten vooraleer het zich durft uit te spreken.

Wiesbaden, dat is sinds 1948 het zenuwcentrum van de Zahlenfresser. De Amerikanen opteerden toen voor het kuuroord in plaats van het veel grotere Frankfurt als zetel voor de Duitse statistische dienst (Destatis). Om de vrij eenvoudige reden dat Wiesbaden vrij ongeschonden uit de oorlog kwam en een administratief gebouw van een lokale chemiefabriek (Kalle-Werke) instapklaar was voor de eerste 120 statistici.  

Na 45 dagen maakt Wiesbaden nu een eind aan de ondraaglijke spanning: is de langste onafgebroken expansie van de Duitse naoorlogse economie ten einde? In het tweede kwartaal kromp de Duitse economie al met 0,1 procent. Economen rekenen ook tijdens de zomer met een kleine krimp. In dat geval is er bij een tweede opeenvolgende krimp - hoe klein ook - volgens de boekjes sprake van een recessie. Klokslag 8 uur kennen we het verdict. 

Nog op de beleggersagenda:

  • KBC  sluit morgen het resultatenseizoen van de Europese banken af met de cijfers over het derde kwartaal. Analisten verwachten een nettowinst van 605 miljoen euro. Dat is 14 procent minder dan de 701 miljoen euro over het derde kwartaal van 2018 toen KBC dankzij de boomende lokale economie flink wat eerder aangelegde Ierse provisies kon terugnemen. Jefferies-analiste Martina Matouskova verwacht een relatief 'rustig' kwartaalrapport, zonder veel verrassingen. 'Volgens ons zal de focus op het kapitaal liggen', luidt het. De analiste wijst naar het surpluskapitaal, de kapitaalbuffer die KBC in surplus boven op zijn eigen minimumdrempel heeft. 'Wegens de beperkte overnameopportuniteiten denken we dat het management moet bekijken hoe het de aandeelhouders het best kan verlonen. Wij verwachten dat KBC over 2019 65 procent van de nettowinst uitkeert, 3,72 euro per aandeel.' Pro memorie: op dit ogenblik is de dividendpolitiek van CEO Johan Thijs om 'minstens 50 procent' van de winst uit te keren. Maar op de CEO Talks dit voorjaar gaf Thijs al aan dat hij surpluskapitaal niet zal oppotten
  • Galapagos  verschaft op zijn 'R&D Day' een update over het lopende klinische onderzoek. Afspraak voor de vaandeldrager van de biotech in de Lage Landen: 14 uur in New York. Of als dat te kort dag is: via webcast kan ook.
  • Bij de vele kwartaalupdates is het vooral uitkijken naar Biocartis  . De specialist in zaklabo's voor snelle medische diagnose was deze zomer met een zwaar teleurstellend halfjaarrapport hard onderuitgegaan op de beurs. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud