Wijst de Amerikaanse jobmarkt ook op een recessie?

Economen verwachten dat er in september 148.000 banen zijn gecreëerd in de VS. ©AFP

Vandaag zien we of het banencijfer de ogenschijnlijke economische verzwakking van de VS ondersteunt.

Iedere eerste vrijdag van de maand, klokslag half drie, zitten alle hedgies en andere beleggers weer klaar voor het belangrijkste nieuws van de dag: het Amerikaanse jobrapport. Maar vandaag zal er sprake zijn van hyperfocus. 

De beurzen zijn sinds het slechte ISM-index van dinsdag in opperste staat van paraatheid. De activiteitsindicator van de Amerikaanse industrie zakte in september naar het laagste punt in tien jaar. Deze negatieve uitslag voedde de angst voor een verdere groeivertraging of zelfs een recessie in de VS, zodat de beurzen vooral woensdag bloedrood kleurden

Vandaag zien we of ook de banenklim in september sterk verzwakte. Economen rekenen op een toename van het aantal jobs met 145.000. Dat zou een versnelling zijn ten opzichte van de maand augustus, toen nam het aantal banen toe met 130.000. Verder gaan de rekenaars ervan uit dat de werkloosheidsgraad stabiel blijft op 3,7 procent. De loongroei zou uitkomen op 0,3 procent, een lichte vertraging ten opzichte van de 0,4 procent de maand ervoor. 

ING denkt dat de data weleens slecht kunnen uitpakken. 'De beroerde ISM-cijfers wijzen op een neerwaarts risico voor het banenrapport', zegt hoofdeconoom James Knightley 

Druk op de Fed

Een slechter dan verwachte jobcreatie zou de druk op de Amerikaanse centrale bank (Fed) verhogen om de rente te verlagen. Vorige maand verlaagde de monetaire autoriteit de beleidsrente met 25 basispunten naar 1,75 à 2 procent. Fed-bestuurder James Bullard wilde een stevigere verlaging van 50 basispunten en stelde dat de Fed 'onnodige risico's' nam door de rentevoet niet agressiever te knippen.

De markt is alvast voor 70 procent zeker dat de Fed de rente eind deze maand gaat bijsnijden met 25 basispunten. 

Verallia

In Europa kijken we vandaag vooral uit naar de beursgang van Verallia, de producent van wijnflessen. Lees hier meer over de meest prestigieuze Franse beursgang in jaren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud