Woorden wikken met Jerome

Beleggers zullen vanavond elk woord in de mededeling van Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell op een schaaltje leggen ©Bloomberg

Eén onvertogen woord en zowel Wall Street als Donald Trump schieten in een kramp. Om maar te zeggen dat er een beetje druk staat op Fed-voorzitter Jerome Powell deze avond.

Poëzieprijzen gaat de Federal Reserve nooit winnen met zijn toelichting bij het rentebeleid. Maar die korte stukjes tekst bol van centraalbankiersjargon moeten wel zowat de meest kapotgeanalyseerde stukjes tekst ter wereld zijn.

Voor Fed-voorzitter Jerome Powell staat er deze avond na afloop van de eerste bijeenkomst van 2019 veel op het spel. In december verhoogden de Amerikaanse centraal bankiers voor de negende keer in drie jaar de rente. Mét de boodschap dat er meer renteverhogingen op komst waren.

Wall Street onderuit

Een boodschap die beleggers meteen zwaar op de maag lag en rond eindejaar zelfs even Wall Street helemaal onderuit haalde, toen Trump op een open confrontatie met Powell over het rentebeleid leek aan te sturen. 

Er dreigde even een uitslaande brand, die Powell echter meteen bluste bij zijn allereerste publieke optreden van 2019. Hij zei 'aandachtig naar de markten te luisteren'. Met andere woorden: zelfs als Main Street blijft boomen, kan de Fed een crisis op Wall Street niet negeren. Het legertje Fed-watchers op Wall Street zag er meteen een signaal in dat de Amerikaanse centraal bankiers hun beleid van renteverhogingen minstens zullen pauzeren, zoniet afvoeren.

Op eieren lopen

Een van de veteranen onder die Fed-watchers, Michael Feroli van JPMorgan, denkt dat Powell deze avond bij de toelichting meer dan ooit op eieren moet lopen. 'De Fed zal niet de indruk willen wekken dat een pauze een stop betekent of dat de economische outlook drastisch verslechterd is.'

©rv

Los van het feit dat de centraal bankiers dit keer door de lange shutdown van de overheidsdiensten - waarvoor er weinig statistieken over de economie gepubliceerd zijn - grotendeels moeten blind varen, wordt hét heikele punt de vooruitzichten van het rentebeleid.

Opschrikking

In december schrikte de Fed de markten dus op met de passage dat 'een aantal verdere renteverhogingen' nodig waren. Sindsdien hebben verschillende Fed-toplui die boodschap proberen terugdraaien.

Feroli, in de jaren 2000 nog econoom bij de Fed, ziet in essentie twee opties voor die passage. Ofwel laat Powell die staan, met de toevoeging (en nuancering) dat de vrij lage inflatie de Fed toelaat geduldig te zijn. Ofwel stoft de Fed een zinsnede uit midden 2006 af. Toen temporiseerden de centraal bankiers na een lange reeks renteverhogingen op 'automatische piloot' dat de 'timing en omvang van verdere renteverhogingen' afhankelijk worden van de binnenlopende data. 

Kortom: afspraak deze avond klokslag 20 uur voor de betere taalexegese. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud