X-Fab rapporteert nabeurs

De chipsector ondergaat een vertraging, het is zoeken naar signalen dat het ergste achter de rug is. ©ANP XTRA

Nadat Melexis, de grootste klant van X-Fab, negatief verraste, komt het aandeel op de Franse beurs dinsdagavond met jaarcijfers

Zusterbedrijf X-Fab is de echte chipbakker van zusterbedrijf Melexis, die de technologie ontwikkelt en daarna de productiecapaciteit van X-Fab aanspreekt. Melexis is goed voor meer dan een derde van de omzet van X-Fab.

Wanneer je grootste klant een dip uitzweet voel je natuurlijk dat die z'n voorraden zag oplopen omdat de afnemers uit de autoindustrie minder bestellingen plaatsten. Terwijl Melexis halveerde in waarde in de loop van 2018, onderging X-Fab hetzelfde lot.

We kijken uit naar de commentaren van het management, en de resultaten die zij verwachten neer te zetten in 2019 in het huidige klimaat. De analisten van Credit Suisse, de strengsten van allemaal getuige hun tegendraadse verkoopadvies, zien de omzet in het huidige boekjaar met 4 procent teruglopen. Dat zou grotendeels door Melexis komen, maar ook andere sectorgenoten die chips bestellen bij X-Fab zouden momenteel een vertraging beleven. Voordien rekende CS nog op een omzetgroei van 2 procent in 2019. 'De kosten zijn vast en hoog bij X-Fab,' redeneren zij nog. Het is nog afwachten wat dat betekent voor de winst.

Opgelet: het aandeel van X-Fab noteert dan wel in euro, het bedrijf rapporteert zijn resultaten in dollar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect