De olie in de steenkoolmijn

De beursvloer van de New York Stock Exchange ©AFP

Net als de Amerikaanse rente stuurt de tuimelende olieprijs een verontrustend signaal naar beleggers.

Eerst dit: normaal gezien hadden beleggers vandaag - eindelijk - inzage moeten krijgen de resultaten van Nyrstar per 31 december. Dat is bijna letterlijk ter elfder opnieuw uitgesteld, tot de kiesdag zondag.

Het belooft sowieso een pittige beursdag te worden. Wall Street keek donderdagavond namelijk al weer tegen een uitschuiver aan, al waren de verliezen bij slot wel minder uitgesproken dan eerder op de handelsdag. 

Verontrustend was de tuimelperte van de olieprijs  . Als zelfs de spanningen rond Iran een vat olie niet duurzaam duurder kunnen maken, is er duidelijk iets aan de hand. Beleggers in te zetten op een fors lagere vraag naar olie, nu de vooruitzichten voor de wereldeconomie door de escalerende handels- en techoorlog tussen Peking en Washington steeds somberden ogen. De olie is dus de spreekwoordelijke kanarie in de steenkoolmijn die van zijn stokje valt. En dan beginnen we nog niet eens over de risico's verbonden aan de brexitchaos

Eerder op donderdag bleek ook dat de Duitse CEO, sinds jaar en dag de hofleverancier van kapitaalgoederen aan een goed gesmeerde wereldeconomie, in snel tempo zijn vertrouwen verliest. Een tweede kanarie die van zijn stokje gaat, zeg maar. 

En op Wall Street is de rente tot het laagste peil in anderhalf jaar gezakt. Dat lijkt goed nieuws - wie kan iets tegen een lagere rente hebben - maar is het niet. Ook die lage rente is een verontrustend signaal dat beleggers minstens een ernstige vertraging in de koersen verrekenen, net nu de Amerikaanse economie in juni tien jaar onafgebroken expansie zal vieren

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect