Euronext Brussel: Bel20 sluit hoger met Agfa op kop

(tijd-nieuwslijn) Op Euronext Brussel sloot de Bel20-index 0,8% hoger op 2.618,40 punten. Ook de andere Europese beurzen waren in vorm en een hogere opening van Wall Street maakte het feest kompleet. Op de Brusselse beurs trokken vooral Agfa-Gevaert en KBC aan de Bel20-kar.

De beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert flitste 10,8% hoger tot 14,40 euro. Het aandeel Agfa is sinds 28 november in grote vorm. Analisten en handelaren hadden nochtans niet meteen een verklaring voorhanden. Sommigen wezen op de goed afgeronde overname van Autologic, anderen op een positief rapport van zakenbank Crédit Suisse First Boston.

De andere beeldbewerker in de Bel20, Barco, deed het woensdag heel wat minder. Barco stuurde weer een winstwaarschuwing uit. Het aandeel ging hierop meteen lager, maar bij de slotbel kon Barco het verlies beperken tot 0,4% op 39,73 euro. Woordvoerder Jean-Pierre Tanghe bevestigde in een gesprek met Tijd-Nieuwslijn dat Barco in de tweede jaarhelft 75% minder courante winst zal boeken dan een jaar geleden. Een handelaar van een Belgisch beurshuis opperde de mogelijkheid dat beleggers hun aandelen Barco ruilen voor aandelen Agfa.

"Dat zagen we vorige week al met Fortis en Dexia", merkte de handelaar nog op. Beide aandelen gingen woensdag hoger: Fortis steeg 0,9% tot 25,94 euro, Dexia 0,2% tot 15,23 euro. Fortis maakte dinsdagavond bekend dat de investeringen in de Amerikaanse energiehandelaar Enron 76 miljoen euro bedragen. Hiervoor legt Fortis een bijkomende provisie aan.

De Europese Commissie heeft biergroep Interbrew een boete opgelegd van 46,5 miljoen euro voor kartelvorming. Interbrew had de boete verwacht en heeft de nodige provisies aangelegd. Het aandeel Interbrew sloot toch 1,8% lager op 27,98 euro.

De netwerkintegrator Telindus maakte dinsdagavond een herstructurering bekend die 6 miljoen euro uitzonderlijke kosten zal teweegbrengen. Telindus schrapt 120 banen en gaat onrendabele afdelingen sluiten of afstoten. De herstructurering moet het bedrijf in de eerste helft van volgend jaar naar winst trekken. Telindus zakte 2,3% tot 7,67 euro.

Op Nasdaq Europe steeg de Neci-index 2% tot 233,47 punten. De Zaventemse chipverpakker CS2 schoot 56% hoger tot 0,655 euro. CS2 is erin geslaagd de financiering van 25 miljoen dollar rond te krijgen.

AP/SJ

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud