EURONEXT BRUSSEL: Bel20 verliest 1,3%

Ook elders in Europa leden de beurzen verlies door de economische crisis in Argentinië, de problemen bij het Amerikaanse Enron en de stijgende olieprijs na de aanslag op Arafats helihaven. Bekaert en CMB waren de belangrijkste dalers in Brussel.

In de Bel20 kreeg metaaverwerker Bekaert de grootste klap. Het aandeel donderde 5,4% lager tot 34,9 euro. Analist Serge Pattyn van KBC Securities ziet vooral technische oorzaken voor de koersval, al speelt de Argentinië-crisis misschien ook wat mee: "Hoewel Bekaert niet actief is in Argentinië maar wel in Chili en Brazilië, kunnen beleggers bezorgd zijn over de stabiliteit van de volledige Zuid-Amerikaanse regio". Het aandeel was volgens hem de laatste weken sterk gestegen, onder meer door roadshows in de VS. Dinsdag houdt Bekaert een analistenvergadering. Mogelijk zijn beleggers bevreesd voor slecht nieuws.

De Waalse radiofarmaceutische firma IBA verloor 2,2% tot 17,66 euro. Het bedrijf wil voor de derde keer in twee jaar het kapitaal verhogen om overnames te financieren. Alleen Amerikaanse institutionele beleggers zullen op de private plaatsing kunnen inschrijven. Bank Dewaay en Bank Degroof verlaagden alvast hun adviezen en ook beurshuis KBC Securities zal het advies herzien.

Umicore ging 1,7% lager tot 42,6 euro. De non-ferrogroep wil een stortplaats voor radioactief afval in Olen. Hiervoor wil het bedrijf een gewestplanwijziging bekomen omdat de site bosgebied is.

De maker van elektronische componenten Punch sprong 9,9% hoger tot 26,7 euro. Voorbeurs maakte Punch bekend dat het een divisie van Philips heeft overgenomen. Het gaat om voedingen voor beeldschermen, telecomapparatuur en consumentenelektronica. De productie gebeurt in Slowakije.

Scheepvaartgroep CMB daalde met 6% tot 45,5 euro. Dat het Amerikaanse Enron een gerechtelijk akkoord aanvroeg, zou volgens analisten een aanzienlijk effect kunnen hebben op CMB-dochter Exmar die de LNG-tanker "Excalibur" bestelde. Het schip wordt in augustus van volgend jaar geleverd en Enron chartert het schip tegen 60 tot 65 duizend dollar per dag. Exmar reageerde evenwel met de opmerking dat het gemakkelijk een andere huurder zal vinden tegen een hoger bedrag.

AP/BH

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud