Euronext Brussel: Dexia stijgt fors

Op Euronext Brussel verloor de Bel20-index 0,37% tot 2.558,3 punten. Daarmee deed de Belgische beurs het beter dan de andere Europese beurzen: zij verloren gemiddeld bijna 2%.

De richtinggevende aandelenkorf werd fors afgeremd door het duo Fortis-KBC, maar sectorgenoot Dexia hielp de schade beperken. Binnen de index sloten 4 aandelen hoger af, 1 aandeel trappelde ter plaatse en 15 aandelen verloren terrein.

Een handelaar merkte op dat de stemming overwegend bearish was. "Beleggers wachten op de resultaten, zoals bijvoorbeeld van Intel volgende week. Deze cijfers kunnen een fundamentele impact hebben op zowel de beurzen als op de euro".

Binnen de Bel20-index zorgden de financiële aandelen voor de nodige activiteit. "De hot topic van vandaag is Dexia en is meteen de sterkste stijger, terwijl de hot topic van gisteren Fortis de grootste daler is", aldus een handelaar. Fortis zakte 1,1% tot EUR 26,75, KBC verloor 2,2% tot EUR 36,3, maar Dexia verstevigde 3,1% tot EUR 15,7. Er werden drie keer zoveel aandelen als normaal verhandeld. Volgens een handelaar van KBCS was er een grote aggressieve koper in de markt. "Dat zie je duidelijk als je kijkt naar het volume en de wijze waarop de orders binnenkomen." Een en ander heeft te maken met de vooruitzichten voor 2002 die de groep woensdag meegaf en de aankondiging dat de groep eigen aandelen gaat inkopen omdat het de aandelenkoers ondergewaardeerd vindt.

Volgens handelaren was de nakende herschikking van de Bel20 ook een belangrijke sturende factor op Euronext Brussel. Dexia, Delhaize en Fortis zullen bij de jaarlijkse stoelendans het meest aan gewicht winnen. Voor Delhaize kon dit vooruitzicht echter voorlopig niet in winst vertaald worden. De groep had het moeilijk met de tegenvallende omzetcijfers van Delhaize America in het vierde kwartaal. De aandelen verloren 4,1% tot EUR 55,2.

De notering van Carestel werd omstreeks 13.20 uur geschorst omdat de groep tijdens een analistenvergadering nog niet publieke informatie had vrijgegeven. Even later deelde de groep mee dat zij door het faillissement van Sabena in 2001 een verlies van EUR 4 a 5 miljoen zal lijden. Voor 2002 verwacht de groep 5 a 7,5% meer omzet. Het aandeel sloot onveranderd af op EUR 6,50.

NB/SVDB

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud