Europese beurzen: banken onder druk door Enron-dossier

Even voor de middag noteerde de DJ Euro Stoxx50-index 1,7% lager op 3.597,67 punten en keek de DJ Europe Stoxx50 tegen een verlies aan van 1,1% tot 3.530,26 punten. Bij de Euronext100 gingen er 11,04 punten af tot 762,09 punten.

Beleggers vrezen dat de nieuwe geweldgolf in het Midden-Oosten de oliebevoorrading zal verstoren en het economisch herstel in 2002 zal verhinderen. Afgelopen weekend zijn minstens 30 mensen omgekomen bij verschillende Palestijnse aanslagen in de regio.

In de macro-economische hoek is het vandaag uitkijken naar de persoonlijke inkomsten en uitgaven voor oktober. Daarnaast zijn er ook de bouwuitgaven voor oktober en de Napm-index voor de verwerkende industrie voor november. Verder staat deze week weer in het teken van de monetaire vergaderingen. Donderdag beslissen zowel de Europese Centrale bank als de Bank of England over het rentebeleid. Algemeen wordt verwacht dat voor een monetair status quo zal geopteerd worden.

Op het bedrijvenfront blijft het maandagmorgen eerder rustig. Alle aandacht gaat naar Enron dat zondag in New York het gerechtelijk akkoord aanvroeg. Daarmee staan meteen ook de bankaandelen weer in de belangstelling. Beleggers hebben immers vragen bij de groeiende dubieuze leningen. Inmiddels blijft ook de toestand in Argentinie precair.

Grootste verliezer binnen het Europese Stoxx-peloton is ING dat 4,3% moet prijsgeven tot 27,94 euro. Bij het Spaanse BSCH gaat er onder druk van de Argentinie-link 3,8% af tot 9,16 euro en ABN Amro kijkt tegen een verlies aan van 3,5% tot 17,52 euro. De Nederlandse financieledienstengroep liet vorig week de mogelijkheid open voor een provisie van 110 miljoen euro voor het Enron-dossier. ING heeft voor 195 miljoen dollar leningen openstaan bij de Amerikaanse groep.

Bij de telefoonaandelen kost de Argentinie-connectie Telefonica 3,6% tot 14,54 euro. In dezelfde sector verliest British Telecom 3,4% tot 267,5 pence en kijkt Deutsche telekom tegen een verlies aan van 2,9% tot 18,60 euro. Alcatel boert met 3,1% achteruit tot 19,74 euro. De groep geeft daarmee de winst van vorige week vrijdag weer prijs. Toen bevestigde de producent van telecomapparatuur de vooruitzichten voor het huidige boekjaar.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud