Europese beurzen minder rood tegen sluitingstijd

Vooral de forse stijging van de NAPM-index, die de plannen van de Amerikaanse aankoopdirecteurs van grote bedrijven uitdrukt, zorgde voor een zeker herstel van het vertrouwen.

De DJ Euro Stoxx50 sloot uiteindelijk 0,35% lager op 3.645,60 punten. De DJ Europe Stoxx50 moest een verlies van 0,4% tot 3.555,83 punten incasseren. Bij de Euronext 100 ging er 0,4% af tot 770,22 punten.

Twee individuele beurzen, Zuerich en Frankfurt, sloten rond het nulpunt. Elders lagen de verliezen tussen 0,3% en 0,9%.

Beleggers vrezen dat de nieuwe geweldgolf in het Midden-Oosten de oliebevoorrading zal verstoren en het economisch herstel in 2002 zal bemoeilijken. Nadat het afgelopen weekend minstens 30 mensen omkwamen bij verschillende Palestijnse aanslagen in de regio, sloeg Israel maandag hard terug.

Op het bedrijvenfront bleef het maandag eerder rustig. Alle aandacht ging naar de Amerikaanse energiehandelaar Enron die zondag in New York het gerechtelijk akkoord aanvroeg. Door deze zaak stonden meteen ook de bankaandelen weer in de belangstelling. Beleggers hebben immers vragen bij het toenemend volume slechte leningen.

In Argentinie zijn limieten ingesteld voor geldafhalingen en buitenlandse overschrijvingen. Dat voedt de speculatie dat het land de peso zal loskoppelen van de dollar.

Grote verliezers waren maandag de bankwaarden. Barclays en ING, die allebei flinke verliezen zullen lijden door de Enron-affaire, zakten respectievelijk 2,9% tot 2.088 pence en 2,7% tot 28,4 euro. ABN Amro zei vorige week dat mogelijk 110 miljoen euro moet worden gereserveerd om Enron-verliezen te dekken. Het aandeel verloor 2,5% tot 17,7 euro. Royal Bank of Scotland gaf geen informatie vrij over haar blootstelling, maar verloor niettemin 2,1% tot 1.591 pence. Onder druk van de Argentinie-link ging er bij de Spaanse bank BSCH in de loop van de dag 3,8% af, maar het aandeel sloot met een kleine winst van 0,2% op 9,54 euro. BSCH bezit o.m. de Argentijnse Banco Rio de la Plata. Zijn concurrent Banco Bilbao, de eigenaar van Banco Frances in Argentinie, sloot wel negatief, 1,1% lager op 13,59 euro.

Bij de telecomaandelen kostte de Argentinie-connectie Telefonica 2,6% tot 14,70 euro. In dezelfde sector verloor Deutsche Telekom 1,6% tot 18,85 euro. Op 1 december liepen lock-up-overeenkomsten met de aandeelhouder van het voormalige VoiceStream Wireless af, waardoor voor 5 miljard euro aan aandelen Deutsche Telekom op de markt kan worden gegooid.

De onzekerheid bij de beleggers speelde ook in het nadeel van de telecomproducenten. Alcatel boerde 2,9% achteruit tot 19,79 euro en gaf daarmee de winst van vorige week vrijdag weer prijs. Toen bevestigde de producent van telecomapparatuur de vooruitzichten voor het huidige boekjaar. Bij Nokia ging er 1,7% af tot 25,67 euro. De bestelling van ruim 1 miljard dollar die de Finse mobilofoonproducent in de wacht sleepte bij Cingular Wireless, leek de beleggers niet te imponeren.

In de chemiesector moest Rhodia een verlies van 9,5% slikken tot 9,67 euro. Volgens berichten in de Franse media heeft het Nederlandse DSM de plannen voor een bod op Rhodia definitief opgeborgen. Vorige maand liet het Zwitserse Clariant ook al een overeenkomst met Rhodia vallen. Het afhaken leverde DSM een winst op van 1,9% tot 40,55 euro.

In Helsinki donderde Kemira 25,3% naar omlaag tot 6,24 euro nadat de Finse overheid de overname van het chemiebedrijf door het Zweedse Industri Kapital blokkeerde, uit vrees dat de nieuwe eigenaar de kunstmeststoffeneenheid zou verkopen of sluiten.

Winst was er ten slotte ook in de petroleumsector. De toenemende spanningen in het Midden-Oosten hebben de vrees aangewakkerd dat de oliebevoorrading zou kunnen worden onderbroken. De olieprijs ging daarop hoger en daar profiteerden de petroleumwaarden van. TotalFinaElf won 2,3% tot 145,8 euro, het Italiaanse ENI 1,8% tot 13,297 euro en Koninklijke Olie 1,3% tot 54,7 euro.

SV/KL

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud