Europese beurzen: veel factoren van onzekerheid

De bankwaarden moesten het ontgelden, net als de telecomsector. De meest opvallende winnaars waren de petroleummaatschappijen, die garen sponnen bij de hogere olieprijs.

De DJ Euro Stoxx50 stond rond 18.45 uur 0,4% lager op 3.642,18 punten. De DJ Europe Stoxx50 moest op dat ogenblik een verlies van 0,5% tot 3.554,99 punten incasseren. Bij de Euronext 100 ging er 0,4% af tot 770,22 punten.

Beleggers vrezen dat de nieuwe geweldgolf in het Midden-Oosten de oliebevoorrading zal verstoren en het economisch herstel in 2002 zal bemoeilijken. Nadat het afgelopen weekend minstens 30 mensen omkwamen bij verschillende Palestijnse aanslagen in de regio, sloeg Israël maandag hard terug.

Op het bedrijvenfront bleef het maandag eerder rustig. Alle aandacht ging naar de Amerikaanse energiehandelaar Enron die zondag in New York het gerechtelijk akkoord aanvroeg. Door deze zaak stonden meteen ook de bankaandelen weer in de belangstelling. Beleggers hebben immers vragen bij het toenemend volume slechte leningen.

In Argentinië zijn limieten ingesteld voor geldafhalingen en buitenlandse overschrijvingen. Dat voedt de speculatie dat het land de peso zal loskoppelen van de dollar.

Grote verliezers waren maandag de bankwaarden. Barclays en ING, die allebei flinke verliezen zullen lijden door de Enron-affaire, zakten respectievelijk 2,9% tot 2.088 pence en 2,7% tot 28,4 euro. ABN Amro zei vorige week dat mogelijk 110 miljoen euro moet worden gereserveerd om Enron-verliezen te dekken. Het aandeel verloor 2,5% tot 17,7 euro. Royal Bank of Scotland gaf geen informatie vrij over zijn blootstelling, maar verloor niettemin 2,1% tot 1.591 pence.

Winst was er ten slotte ook in de petroleumsector. De toenemende spanningen in het Midden-Oosten hebben de vrees aangewakkerd dat de oliebevoorrading zou kunnen worden onderbroken. De olieprijs ging daarop hoger en daar profiteerden de petroleumwaarden van. TotalFinaElf won 2,3% tot 145,8 euro, het Italiaanse ENI 1,8% tot 13,297 euro en Koninklijke Olie 1,3% tot 54,7 euro.

SV/KL

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud