Optimisme doet Amerikaanse beurzen opveren

Op Wall Street sloten de indices met mooie winsten. Bij opening dook de Dow Jones nog even lager, maar al snel nam het optimisme overal de bovenhand. Vooral de technologiesector zag het helemaal zitten. Dit is dan ook te zien aan de sterke stijging van de Nasdaq. De technologiewaarden waren het eerste slachtoffer van de groeivertraging en veel beleggers hopen dat ze ook het snelst van een heropleving zullen profiteren.

De Dow Jones won 1% of 98,74 punten tot 10.172,14 punten. Van de 30 aandelen binnen de index gingen er 19 hoger. De Nasdaq Composite steeg 3,3% of 64,93 punten tot 2.044,18 punten. De brede S&P500-index sloot 0,9% of 10,60 punten hoger op 1.165,27 punten. Kortom, de beleggers zagen het donderdag rooskleurig in. Bovendien stellen handelaren vast dat de volumes op de beurs langzaam maar zeker weer aantrekken.

Het recente macro-economische nieuws laat nochtans een verdeeld beeld zien. De index van aankoopdirecteurs, die woensdag werd bekendgemaakt, was beter dan verwacht, maar donderdag werd bekend dat het aantal wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering sterker is gestegen dan voorzien. Economen gingen gemiddeld uit van een stijging van 13.000, terwijl de werkelijke stijging 36.000 bedroeg.

Het bedrijfsnieuws was eveneens niet bijster opbeurend. Zowel Dow Chemical als Peregrine Systems pakte met een winstwaarschuwing uit. De beleggers hopen evenwel op een herstel van de technologiesector in 2002 en worden in hun hoop gesterkt door een rapport van beurshuis Merrill Lynch, dat stelt de uitgaven van ondernemingen voor informatica dit jaar met 3% zullen toenemen, tegen een lichte daling vorig jaar.

Chipmaker Intel steeg 7,6% tot 35,52 dollar. Beurshuis JP Morgan verwacht dat de omzet van servers dit kwartaal zal stijgen en dat de verwachte inkomstendaling met 5% te pessimitisch zal zijn. De makelaar raadt zijn klanten aan om Intel te kopen voor de bekendmaking van de kwartaalresultaten op 15 januari. Concurrent AMD liet zich evenwel niet onbetuigd en schoot 18,2% hoger tot 19,37 dollar. Softwarereus Microsoft deed het iets rustiger aan, maar klom toch ook 3,3% tot 69,23 dollar.

De informaticagroep EMC spurtte 12,1% hoger tot 16,59 dollar. Hier lag een rating aan de basis van de koersstijging. Zakenbank Salomon Smith Barney verhoogde immers het advies voor EMC van outperform naar buy. Het koersdoel werd op 20 dollar gehouden.

Het was niet allemaal jolijt in de "nieuwe economie". Softwarebedrijf Peregrine Systems liet donderdag weten over het vierde kwartaal een verlies per aandeel van 0,07 tot 0,08 dollar te verwachten, tegenover een analistenconsensus van een winst van 0,10 dollar per aandeel. De reden voor het slechte resultaat is volgens het bedrijf de moeilijke economische situatie. Beleggers tilden zwaar aan dit nieuws en stuurden Peregrine maar liefst 36,1% lager tot 9,29 dollar.

In de chemiesector waarschuwde Dow Chemical dat het de eerdere schatting van een winst per aandeel over het vierde kwartaal van 0,1 tot 0,2 dollar niet zal halen. Analisten gingen tot op heden uit van een winst per aandeel van 0,13 dollar. Het bedrijf gaf dalende volumes en margedruk aan als oorzaken voor de tegenvallende resultaten. Enkele uren voor de winstwaarschuwing verhoogde beurshuis Merrill Lynch nog het advies voor het aandeel naar intermediate-term strong buy. Het aandeel Dow Chemical won ondanks de waarschuwing 3,65% tot 35,44 dollar.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud