Advertentie

Tokio: gerechtelijk akkoord Aoki verstoort technofeestje

Goed macronieuws uit de VS ondersteunde de aandelen van exporterende bedrijven in het algemeen en van technologie-aandelen in het bijzonder. Het NAPM-rapport voor de dienstensector toonde immers aan dat het ergste voor de bedrijven uit deze sector achter de rug is. Door dit beter dan verwachte cijfer nam de hoop toe dat het economisch herstel niet lang meer op zich zal laten wachten. De technowaarden zullen hier als eerst van profiteren, menen beleggers. Sony won 4% tot 6.200 yen, het hoogste peil in bijna vier maanden en TDK spurtte 8,2% hoger tot 6.710 yen.

Chipbakker NEC verdapperde 7,5% tot 1.365 yen en Toshiba voegde 5,2% aan de notering toe tot 549 yen. Twee sectorgenoten verhoogden woensdag hun prijzen voor geheugenchips. Het was al meer dan een jaar geleden dat een chipfabrikant zijn prijzen nog kon verhogen. Bemoedigende woorden van hun Amerikaanse sectorgenoot Intel zorgde eveneens voor optimisme.

Het bericht dat bouwgroep Aoki het gerechtelijk akkoord zou aanvragen, iets wat nabeurs bevestigd werd, zette een domper op de feeststemming. Voor de handel geschorst werd, verloren de aandelen maar liefst 90% van hun waarde. De bouw- en de bankaandelen, die sowieso al heel wat dubieuze kredieten meetorsen, moesten het na dit nieuws ontgelden. Bouwgroep Hazama donderde 24% lager en Asahi Bank, de grootste kredietverschaffer voor Aoki, zakte 5,2%.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud