Tokio start week met verlies

(tijd-nieuwslijn) - In Japan zakte de Nikkei-index met 0,6% tot 10.296,47, na vorige week twee sessies met winst te hebben afgesloten. Ook de Topix-index verloor 0,2% tot 987,12 punten. Vooral de exportgerichte bedrijven leden verliezen.

Zij zagen hun overzeese verkopen in waarde verminderen nu de yen is gestegen tegenover de dollar. Bij de winnaars zaten vooral de banken, die hopen op maatregelen van de regering om de economie te herstellen.

De Japanse munteenheid won aan kracht tegenover de dollar na een rapport waarin stond dat Japanse bedrijven in januari meer goederen in het buitenland verkochten dan verwacht. Dat nieuws zette beleggers aan hun aandelen van exporteurs te verkopen. Fanuc, dat twee derden van zijn omzet haalt met overzeese verkopen, verliest 2,5% tot 6.290 yen. Honda verloor 1,6% tot 4.980 yen.

De banken wonnen terrein. Woensdag komt de Japanse regering bijeen om maatregelen te nemen die een halt moeten roepen aan de reeds twee en een half jaar durende deflatie. De Japanse minister van Financien Masajuro Shiokawa zei dat de nadruk zal liggen op het oplossen van slechte leningen en het omhoog krikken van de koersen. Mizuho Holdings won 5,2% tot 242.000 yen, en Mitsubishi Tokyo Financial, won 3,5% tot 294.000.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud