Wall Street: indices sluiten dan toch hoger

Op Wall Street sloten de indices dan toch hoger. De beleggers konden tijdens de handelsdag blijkbaar moeilijk richting kiezen: de indices openden hoger, maar doken later in het rood. Lange tijd leek het er op dat zelfs het gunstig indexcijfer van de aankoopdirecteurs de Amerikaanse beurzen niet naar winst kon trekken. Uiteindelijk is dit dan toch gebeurd.

De Dow Jones won 0,5% of 51,90 punten tot 10.073,40 punten. Van de 25 aandelen in de index gingen er 10 lager en 15 hoger. De brede S&P500-index steeg 0,6% of 6,59 punten tot 1.154,67 punten. De technologierijke Nasdaq Composite deed het nog beter met een winst van 1,5% of 28,83 punten tot 1.979,23 punten. Geen wonder, want vooral de technologiewaarden waren woensdag in vorm.

De index van het Institute of Supply Management (ISM), voorheen de NAPM-index, was in december van 2001 uitgekomen op 48,2. Dit was beter dan verwacht: economen hadden gemiddeld een indexcijfer van 45 voorzien. Goed nieuws, maar de index noteert nog steeds onder 50, wat op een inkrimpende industrie wijst.

De chipsector was gunstig gestemd dankzij Hynix Semiconductor, de derde grootste chipproducent in de wereld, die voor de derde maal in een maand tijd de prijs van chips verhoogde. Daarnaast raakte bekend dat de wereldwijde verkoop van halfgeleiders in november 2001 is uitgekomen op 10,60 miljard dollar. Dit is een stijging van 1,6% ten opzichte van oktober. Chipfabrikant Intel won alvast 4,9% tot 32,98 dollar. Concurrent AMD trok 3,3% hoger tot 16,39 dollar.

Softwarereus Microsoft steeg 1,2% tot 67 dollar. Microsoft mag van een federale rechter pleiten waarom het recht heeft op een uitstel van vier maanden in de hoorzittingen over strengere straffen in de antitrustzaak tegen Microsoft.

Verder viel er weinig bedrijfsnieuws te rapen, maar een paar adviesrapporten van beurshuizen misten hun effect niet. Zo was het aandeel Kmart het slachtoffer van een adviesverlaging (van hold naar sell) door Prudential Securities. Volgens het effectenhuis zijn de verkopen in december beneden de verwachtingen, hetgeen de vrij beschikbare cash flow onder druk zou kunnen zetten. Het aandeel Kmart daalde 13,2% tot 4,74 dollar. Internetveilinghuis eBay kreeg dan weer een adviesverlaging van Robertson Stephens in de maag gesplitst. Het aandeel verloor 1,1% tot 66,17 dollar.

De mediagroep AOL Time Warner moest 1,55% afstaan tot 31,60 dollar. AOL zag nochtans in het vierde kwartaal de internetverkopen van abonnees op jaarbasis met 72% stijgen tot 11 miljard dollar. De beleggers hebben blijkbaar meer oog voor beurshuis Morgan Stanley Dean Witter, dat de winstverwachtingen voor AOL verlaagde. Ze wezen de daling van de advertentie-inkomsten met de vinger.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud