Wall Street: NAPM keert sentiment rond Enron niet

Na een halfuur handelen werd de stand van de inkoopmanagersindex over november bekendgemaakt, die beter uitviel dan verwacht. Hoewel dat erop duidt dat fabrieken opklimmen uit een periode van neergang die vijf kwartalen duurde, weet het gunstige cijfer het negatieve sentiment niet te keren. De Dow Jones verliest omstreeks 18.30 uur 1,1% tot 9.742,72 punten. De Nasdaq staat 1,2% lager op 1.907,09 punten en de S&P500-index raakt 0,9% kwijt tot 1.129,43 punten.

De Amerikaanse energiehandelaar Enron heeft zondag aangekondigd dat hij wettelijke bescherming zoekt tegen schuldeisers, wat neerkomt op gerechtelijke bewindvoering. Enron eist van concurrent Dynegy 10 miljard dollar aan rente en schadevergoeding wegens contractbreuk, een eis die al is weggelachen door Dynegy. De groep had woensdag laten weten af te zien van een overname van Enron en verliest maandag 6,9% tot 28,25 dollar.

Het dreigende faillissement van Enron veroorzaakte vrijdag een schok op de beurzen. De schuldenlast van het concern, dat een kwart van de energiehandel in de Verenigde Staten beheerst, bedraagt circa 20 miljard dollar. De vraag is nu hoeveel de diverse schuldeisers dreigen te verliezen en of er hier en daar nog lijken uit de kast zullen vallen.

Een eerste klap van het Enron-débâcle incasseren Citigroup en JP Morgan Chase alvast. Hun jaarverliezen zullen veel groter uitvallen dan geraamd. JP Morgan Chase verliest 3,8% tot 36,29 dollar en Citigroup 2,2% tot 48,47 dollar.

Ook andere financiële waarden staan op verlies. De Argentijnse overheid heeft bepaald dat er maar een beperkt bedrag van bankrekeningen mag worden opgenomen of naar het buitenland worden overgemaakt. Marktpartijen vrezen dat Argentinië de peso moet devalueren.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud