Wall Street sluit 2001 met verlies af

Op Wall Street was het op de laatste dag van het jaar business as usual, al bleef de activiteit wel op een laag pitje. De meeste marktparticipanten hebben het boekjaar 2001 immers vrijdag al afgesloten en zakken pas woensdag weer naar de beursvloer af.

Dat kon echter niet verhinderen dat maandag toch nog stevige verliescijfers op de koerstabellen verschenen. Bij het luiden van de slotbel voor 2001 keek de Dow Jones tegen een verlies aan van 115,35 punten of 1,1% tot 10.021,64 punten. Bij Nasdaq ging er 1,8% af tot 1.951,07 punten en de S&P500 verloor 1,1% tot 1.148,15 punten.

Door een gebrek aan bedrijfsnieuws ging de aandacht van de beleggers naar een aantal internationale hete hangijzers. Zo was er onder meer de toenemende spanning tussen India en Pakistan. Volgens de Washington Times is Pakistan aan zijn grens met India druk in de weer met voorbereidingen voor het transport van nucleaire wapens. Een eerste nucleaire aanval vanuit Pakistan kan nog voor het einde van de week plaatsvinden. Ook de politieke toestand in Argentinie, na het ontslag van interim-president Rodriguez Saa, blijft voor beleggers een bron van bezorgdheid. De Amerikaanse president George Bush liet vandaag overigens weten "technische steun" te willen leveren aan het Zuid-Amerikaanse land van zodra er een nieuwe regering is.

De Dow Jones heeft er overigens een bewogen jaar opzitten. Eind mei bereikte de Dow een hoogste niveau van 11.337,92 punten om nauwelijks 4 maanden later een dieptepunt van 8.235,81 punten te bereiken. Jaar-op-jaar noteert de richtinggevende aandelenkorf van de Big Board op een verlies van 7,6%. Voor de Nasdaq staat de teller over dezelfde periode op een verlies van ruim 26,6%.

"Beleggers zijn blij het jaar achter zich te kunnen laten", zo stelt een fondsbeheerder het. "Godzijdank hadden we een sterk vierde kwartaal, want op het einde van het derde kwartaal stond het vertrouwen van fondsbeheerders op het laagste niveau sinds 10 tot 12 jaar". Inmiddels wordt reikhalzend uitgekeken naar beterschap in 2002. De meeste analisten zijn het er overigens over eens dat het nieuwe jaar er één wordt van "stabilisatie en vele voorbeelden van verbetering".

Geheel in lijn met de verwachting was er vandaag nauwelijks bedrijfsnieuws van betekenis te rapen. Bij de gevestigde waarden kondigde Oracle wel aan 800 banen te schrappen in een poging de kosten te verminderen. De ontslagen vertegenwoordigden 2% van het totale personeelsbestand. Na initiele winstcijfers worden de slechte tijdingen van de softwaregroep omgezet in een verlies van 1,8% tot 13,82 euro.

Binnen de Dow Jones ging Eastman Kodak op de rem staan en koerste 3,4% lager op 29,43 dollar. Microsoft keek tegen een verlies aan van 2,1% tot 66,46 dollar.

In de biotechnologiesector verloor ImClone op de laatste handelsdag van 2001 zijn sterstatus. De aandelen doken 15,9% lager tot 46,48 dollar nadat bekendraakte dat de Amerikaanse Food and Drug Administration extra informatie vroeg over het kankerbestrijdende geneesmiddel Erbitux. Dit betekent meteen extra vertraging voor de goedkeuring van het medicijn waarvoor de verwachtingen zo hooggespannen zijn.

In de luchtvaartsector was er nieuws bij America West Airlines dat van de overheid een reddingsboei toegeworpen kreeg van 380 miljoen dollar. Moedergroep America West Holdings krijgt er 40% bij tot 3,46 dollar. In het spoor van AWA kreeg US Airways er 13,2% bij tot 6,35 dollar en verdapperde Continental Airlines met 0,3%.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud