Avontuurlijk beleggen

(tijd) Op de Brusselse beurs steeg de Bel20-index met 0,31 procent tot 2.737,11 punten. Dat is een relatief zwakke prestatie: de andere Europese beurzen wonnen gemiddeld zo'n 2 procent. De voltreffers vielen echter vooral in de hoek van de technologische waarden. In Brussel zijn die zoals bekend nogal dun gezaaid. Mobistar blijft beresterk presteren. Immobel won maar liefst 9,4 procent. De terugval van Bel20-zwaargewichten Interbrew en Fortis hield de index aan de grond.

Het januari-effect speelt volop op de internationale markten: aandelen die bij het afsluiten van het boekjaar uit alle portefeuilles werden geweerd wegens hun problematisch imago, werden gisteren gretig teruggekocht. Het gaat meestal om de in 2001 verguisde technologieaandelen. De Amerikaanse zwaargewichten Intel en Cisco startten sterk. De Europese telecombedrijven lagen bijzonder goed in de markt.

Mobistar genoot mee van die hernieuwde sectorbelangstelling. Het aandeel won 5,9 procent tot 20,75 euro. Dat is zijn hoogste peil sinds maart 2000. In drie maanden tijd steeg de koers al met zowat 75 procent. 'Beleggers zijn speculatief bezig: dit is de Belgische variante op het januari-effect', zegt een handelaar. 'Analisten geven hun lijstjes van de favoriete aandelen voor 2002. Beleggers willen met een schone lei beginnen en kiezen de aandelen uit met een speculatief tintje.'

Dat laatste geldt zeker voor Mobistar. Het bedrijf is binnen de genoteerde groep France Télécom ondergebracht bij diens genoteerde mobilofoniedochter Orange. Waarom dan nog Mobistar noteren? Er is dus veel volk dat op een nakend overnamebod gokt, in navolging van biedingen op onder meer BarcoNet en Glaverbel.

Beleggers zijn duidelijk op zoek naar eventuele andere overnamekandidaten. Bouw- en vastgoedgroep Immobel klom met 9,4 procent tot 54,7 euro, het hoogste peil in twee jaar. Ook hier dagen de speculanten op. Immobel wil immers zijn bouwactiviteiten afstoten om zich resoluut op projectontwikkeling te storten. 'Misschien begint Immobel aan een liquidatiescenario à la GIB', hoopt een belegger. GIB was in 2001 een van de beste aandelen op het vlak van dividendrendement.

Ook Carestel (+4,6% op 6,8 euro), Photo Hall (+4,3% tot 9,5 euro) en Kinepolis (+4,4% tot 18,6 euro) lagen goed in de markt. Ze zijn alledrie volgens zowat alle maatstaven erg laag gewaardeerd. Met name voor de eerste twee valt een overname niet uit te sluiten. De derde werkt aan een systeem voor ticketverkoop via internet. Binnenkort is het ook mogelijk een parking, speciale zitjes en een mand popcorn on line te bestellen. Volgens algemeen directeur Joost Bert was december overigens een uitstekende maand, dankzij de speelfilms 'Harry Potter en de Steen der Wijzen' en 'In de Ban van de Ring'. Terwijl september en november niet goed waren, zorgde december voor een stijging met 7 procent in vergelijking met het voorgaande jaar. 'Daardoor zal de groep de verwachtingen toch nog kunnen inlossen', verzekert de algemeen directeur. Kinepolis maakt de definitieve bezoekersaantallen pas halfweg januari bekend.

IRIS ging zelfs 5,4 procent hoger tot 23,9 euro. Pierre Rion, voorzitter van de specialist in optische karakterherkenning, verminderde zijn belang in IRIS van 9,13 procent tot 4,54 procent. Dit blijkt uit een participatiemelding van Euronext Brussel. Fotogroep Spector rondde het overnameakkoord met Kodak af voor Frankrijk en Duitsland. Spector klom 3,3 procent tot 11 euro.

Sinds bekend is dat SAIT-RadioHolland binnenkort Zenitel zal heten, is het radio- en communicatiebedrijf voortdurend in het nieuws. Woensdag werd bekend dat Zenitel SAIT-RadioHolland Marine verkoopt. De desinvesteringen zullen volgens plan dit jaar worden afgerond. Het aandeel won 2 procent tot 12,75 euro.

Fortis zakte met 1,8 procent tot 27,93 euro en was daarmee de grootste daler van de Bel20-index. Morgan Stanley verlaagde het advies voor Fortis van market outperform naar neutral, omdat de groep het in het laatste halfjaar veel beter deed dan zijn sectorgenoten. KBC won 1,1 procent tot 37,4 euro. Dexia bleef hangen op 15,72 euro.

GBL was de Bel20-primus, met een klim van 4,5 procent tot 61,15 euro. Ook NPM, het andere aandeel van de Frère-groep, is goed bezig. Gisteren kwam er 2,4 procent bij tot 119,8 euro.

Bij de dalers viel nog Interbrew op met een verlies van 1,6 procent tot 29,50 euro. 'Dit is nog steeds een correctie voor de sterke klim die Interbrew in de laatste week van 2001 neerzette', verklaart een handelaar.

Daar heeft ook D'Ieteren last van. Het aandeel moest eerder deze week ver terug, maar reageerde gisteren met een klim van 2 procent tot 179,5 euro. Er was nochtans wat slecht nieuws over D'Ieteren. Febiac meldde dat de autoverdeler in december een Belgisch marktaandeel van 20,9 procent had. In december 2000 was D'Ieteren nog goed voor 22,6 procent. PHu

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud