Bekaert begeerd, Gevaert gedeerd

(tijd) 'Dit is wat je noemt een saaie beursdag', geeuwde een handelaar. Enkel de ongunstige Amerikaanse werkloosheidscijfers zorgden voor wat animo. Voor de rest was het lusteloos tuffen naar het weekeinde. De Bel20-index liet uiteindelijk 0,21 procent liggen op 2.635,78 punten. Enkel Bekaert koerste zich in de kijker. Deceuninck en Agfa-Gevaert vielen wat terug na een beresterke week.

De Amerikaanse werkloosheidscijfers vielen tegen in november. Er gingen buiten de agrarische sector maar liefst 331.000 banen verloren. Dat is veel meer dan het verwachte verlies van 200.000 jobs. De werkloosheid steeg tot 5,7 procent. Dat is het hoogste peil sinds augustus 1995. Wall Street reageerde aanvankelijk behoedzaam, maar verloor gaandeweg meer terrein. Brussel was toen al gesloten.

In Brussel hielden de winnaars en de verliezers elkaar in evenwicht. Bekaert herhaalde zijn puike prestatie van donderdag met een klim van 5,4 procent tot 39,01 euro. Dat is zijn hoogste peil sinds september. Het aandeel noteert volgens een handelaar erg laag en kan dankzij een analistenmeeting in de VS op nieuwe belangstelling rekenen. Ook D'Ieteren blijft erg sterk presteren. Vrijdag kwam er 3,1 procent bij op 168 euro. Sinds eind oktober won het aandeel 40 procent.

Omega Pharma bleef hangen op 47,87 euro. De farmadistributeur heeft via een private plaatsing van aandelen zijn kapitaal met 98 miljoen euro verhoogd. De plaatsing was voorbehouden voor binnen- en buitenlandse institutionele beleggers.

Barco zakte met 0,8 procent tot 39,67 euro. Sommige analisten verlaagden voor de zoveelste keer dit jaar hun winstverwachtingen. De Standaard schrijft dat Barco op een nettoverlies van 60 à 65 miljoen euro afstevent, het grootste verlies uit zijn geschiedenis. Dat is vooral het gevolg van het afboeken van goodwill op overgenomen bedrijven die slechter presteren dan verwacht.

GIMV is hoofdaandeelhouder van Barco. Dat aandeel zakte met 0,5 procent tot 28,75 euro. Gedelegeerd bestuurder Dirk Boogmans vertelt aan Tijd-nieuwslijn waarom hij ongelukkig is met de lage beurskoers (45 procent onder de nettoactiefwaarde): 'De markt beschouwt ons als een klassieke holding. Wij zijn echter geen holding. Integendeel: wij zijn een 'private equity'-speler. Wij leven dus van meerwaarden in plaats van dividenden. Bovendien waarderen we onze portefeuille op een uiterst conservatieve manier. We nemen onze beursgenoteerde participaties op tegen 75 procent van hun beurskoers.'

Deceuninck zakte met 1,9 procent naar 18,14 euro. Dat is een logische pauze, na zijn sterke klim van het weekbegin. Agfa-Gevaert liet 2,5 procent liggen op 15 euro. Dat was een logische pauze, na een erg snelle klim van 11 naar ruim 15 euro. De vakbonden en de directie van de beeldverwerkingsgroep bereikten donderdagnacht een 'belangrijk raamakkoord' over de modaliteiten van de afdanking van 750 personeelsleden.

Gevaert, de investeringsmaatschappij van de groep Almanij met een grote participatie in Agfa-Gevaert, heeft in de eerste negen maanden van 2001 een nettoverlies geleden van 7,3 miljoen euro. Dat maakte de holding vrijdag nabeurs bekend. De geschatte nettoactiefwaarde van Gevaert komt uit op 40,55 euro per aandeel. Over dezelfde periode een jaar eerder was dat nog 63,41 euro. Het aandeel klom anticipatief met 2,0 procent tot 28,05 euro.

Biergroep Interbrew verloor in de late handel nog sterk terrein en klokte 1,5 procent lager af op 27,5 euro. Interbrew heeft een klacht ingediend wegens schriftvervalsing. Volgens het bedrijf zijn de documenten waaruit de Financial Times besloot dat Interbrew een bod overweegt op concurrent South African Breweries, gedeeltelijk vervalst.

RTL Group meldde 's ochtends dat de bedrijfswinst (ebita) dit jaar 35 à 40 procent lager zal liggen dan vorig jaar. De mediagroep verwijst naar de magere inkomsten uit de Europese advertentiemarkt. Het aandeel verloor 3,7 procent tot 39,5 euro.

Eerder pakte ook VPK Packaging met een winst- en omzetwaarschuwing uit. De jaaromzet zou met 11 procent tot 360 miljoen euro stijgen. Voorts kondigt 2002 zich somber aan. VPK omschrijft het als een grote uitdaging de resultaten van dit jaar te evenaren. Het beurshuis KBC Securities verlaagt daarom zijn advies tot 'reduce' of afbouwen. De beleggers deden nagenoeg niets: het aandeel bleef hangen op 21,2 euro.

IRIS bleef eveneens hangen, maar dan op 23 euro. De Belgische specialist inzake optische karakterherkenning bevestigt dan weer zijn omzetdoelstelling: minstens 35 miljoen euro in 2001. SAIT-RadioHolland werd vorig jaar SAIT-Stento en vanaf heden Zenitel. Topman Patrick de Groote van Zenitel belooft dat het vierde kwartaal het beste wordt van 2001. Het aandeel klom 0,7 procent tot 13,8 euro.

Brantano zakte met 0,2 procent tot 49,9 euro. Het weekblad Forbes neemt de schoenenverdeler op in zijn prestigieuze lijst van 200 beste kleine ondernemingen ter wereld. Ook Brederode-dochter Afrifina prijkt op de lijst. Op de fixingmarkt steeg de koers van Afrifina met 0,2 procent tot 64 euro. Intervest Retail won 0,7 procent tot 29,26 euro. Dat bedrijf promoveert maandag naar de continumarkt. PHu

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud