Energieschok in woelig water

(tijd) De Europese beurzen werden geplaagd door de gevolgen van het mogelijke faillissement van de Amerikaanse energiereus Enron en de financiële crisis in Argentinië. De Bel20-index ontsnapte niet en verloor 1,3 procent tot 2.599,56 punten. De beter dan verwachte indexen over het sentiment van de Amerikaanse aankoopdirecteurs en de bouwuitgaven in de VS konden het tij niet keren.

De Bel20-index leed onder de oververtegenwoordiging van financiële aandelen. Die sector was met een verlies van anderhalve procent een van de slechtste presteerders in de eurozone. Heel wat bankiers riskeren het geld dat ze aan Enron leenden niet meer terug te zien. Bovendien zitten er nogal wat Enron-obligaties in de portefeuilles van Europese banken. KBC geeft toe dat het voor 49,4 miljoen dollar leningen zonder onderpand aan Enron heeft uitstaan en in een andere bijkomende transactie met Enron betrokken is die 15 miljoen dollar kan kosten. Het aandeel verloor 3 procent tot 33,30 euro. Ook Fortis leende geld aan Enron, maar wil niet zeggen om hoeveel het gaat. Fortis brokkelde met 1 procent af tot 26 euro. Dexia ging 2 procent lager tot 15,19, ondanks een ratingverhoging van Bank Degroof van 'houden' naar 'opbouwen'. Analist Herman Vanderloos vindt de koersval van 13 procent sinds de publicatie van de kwartaalresultaten overdreven en oordeelt dat de cijfers nog niet zo slecht waren.

De gevolgen van de aanvraag tot gerechtelijk akkoord van Enron reiken trouwens verder dan de financiële sector. Analist Wouter Vanderhaeghen van Bank Degroof stipt aan dat scheepvaartgroep CMB op dit ogenblik de gastanker Excalibur laat bouwen. Die zou door Enron vanaf augustus 2002 worden gecharterd tegen 60.000 à 65.000 dollar per dag. Indien Enron zijn verplichtingen niet nakomt, moet CMB op zoek naar een andere huurder. Wegens het toegenomen risico, raadt Vanderhaeghen aan de CMB-aandelen af te bouwen. Het aandeel was met een daling van 6 procent tot 45,50 euro de slechtste presteerder op de continumarkt.

Ook de Belgische Beton Maatschappij (BBM) zit met het Enron-debacle verveeld. In juni al moest BBM op vraag van Enron de bouw van een LNG-terminal en steiger in India stilleggen. Volgens Jules Janssen, algemeen directeur van BBM, zal de stillegging van de werf de resultaten niet beïnvloeden. Toch heeft BBM een provisie van 4,7 miljoen euro opzij gezet voor een faillissement van Enron. Het BBM-aandeel werd gisteren niet verhandeld.

IBA kreeg een tik van 2,2 procent tot 17,66 euro. De Waalse producent van deeltjesversnellers maakte meer details bekend over de kapitaalverhoging die hij zal doorvoeren. Het gaat om een private plaatsing van zo'n 3,9 miljoen aandelen in de Verenigde Staten, waar IBA twee derde van zijn omzet realiseert. Het is de bedoeling op termijn een bijkomende notering op een Amerikaanse beurs aan te vragen. Ook bestaande aandelen van meerderheidsaandeelhouder Belgian Anchorage zullen aan Amerikaanse institutionelen worden verkocht. Na Puilaetco op vrijdag, verlaagden Bank Degroof en Bank Dewaay hun ratings voor IBA van 'opbouwen' naar respectievelijk 'houden' en 'afbouwen'. Fortis blijft bij zijn verkoopadvies. De analisten zijn bezorgd over de winstverwatering voor de huidige aandeelhouders, die maximaal 14 procent bedraagt.

Bekaert werd 5,4 procent goedkoper tot 34,90 euro. 'Heel wat beleggers vrezen voor een nieuwe winstwaarschuwing', zei een handelaar. 'Bekaert houdt dinsdag een analistenbijeenkomst. Omdat de staaldraadfabrikant vorige maand al waarschuwde dat de winst in 2001 zal halveren, verwachten sommigen opnieuw slecht nieuws. We mogen ook niet vergeten dat Bekaert een kwart van zijn omzet in Latijns-Amerika realiseert. En de Latijns-Amerikaanse munten zijn fors gedaald door de crisis in Argentinië.'

Bij de stijgers positioneerde Punch zich als de primus, met een winst van 9,9 procent tot 26,70 euro. De toeleverancier voor de elektronica-industrie trok zich op aan de oprichting van een joint venture met Philips voor de ontwikkeling, productie en verkoop van elektronische voedingen. In de joint venture neemt Punch een belang van 51 procent. De nieuwe vennootschap moet volgens Punch vanaf 2003 significant bijdragen tot de winst.

Docpharma reageerde vrijwel niet op zijn resultaten van vrijdagavond en brokkelde met 1,5 procent af tot 32 euro.

Op de fixingmarkt zakte Sidro met 5,4 procent tot 121 euro. De holding verwierf in een eerste fase 81 procent van de eigen aandelen waarop het een bod heeft uitgebracht. Het bod van 128,44 euro wordt verlengd tot 24 december. SM

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud