Gezinnen geven minder uit

(tijd) Op de beurs van Tokyo brokkelde de Nikkei-index met 0,3 procent af tot 10.663 punten. Vooral de banksector was voor de daling verantwoordelijk. Een consortium van banken verklaarde dat ze de kleinhandelsgroep Daiei ondanks de schuldenberg van 2.300 miljard yen blijven steunen. Volgens de Japanse pers zouden ze 400 miljard yen extra in Daiei willen stoppen, wat erop zou wijzen dat de banken geen komaf willen maken met hun soepel kredietbeleid. UFJ verloor 2,9 procent tot 302.000 yen. Mizuho Holdings zakte 3,1 procent tot 281.000.

Ook de winkelketens deden het slecht. De Japanse gezinnen gaven in november 0,2 procent minder uit dan de maand voordien. Ito-Yokado, de grootste winkelketen van Japan, zakte met 3,4 procent tot 5.480 yen. Fast Retailing, dat dinsdag nog fors terrein had gewonnen, stuurde een winstwaarschuwing uit. Het aandeel kon niet worden verhandeld omdat de biedprijs lager lag dan de maximaal toegelaten daling van 16 procent.

De grote exporteurs konden wel winst voorleggen dankzij de zwakte van de yen. Canon dikte met 3,3 procent aan tot 4.770. Nissan trok 4,6 procent hoger tot 730 yen, nadat de autoproducent had aangekondigd beter te zullen presteren dan verwacht.

SM

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud