Valse start

(tijd) Brussel kende net als de andere Europese beurzen een moeilijke start van het nieuwe beursjaar. Het lagere Wall Street-slot maandag, de oplopende spanning tussen India en Pakistan en de aanhoudende crisis in Argentinië waren volgens handelaars niet bevorderlijk voor het beursklimaat. De Bel20 sloot 1,9 procent lager op 2728,55.

De binnenlandse omzet tikte af op een schamele 90 miljoen euro, goed de helft van het gemiddelde dagvolume in 2001. 'De handel is erg kalm', meldde een handelaar bij KBC Securities. 'Veel vermogensbeheerders zijn nog met vakantie. Bovendien is er erg weinig bedrijfsnieuws. We krijgen nu het spiegelbeeld van vorige week, toen een pak aandelen door window dressing bij een dunne handel flink hoger gingen.'

Het grootste verlies was voor D'Ieteren, niet toevallig veruit de minst liquide Bel20'er. De autoverdeler liet 4,9 procent liggen tot 176 euro. Het gros van het Bel20-verlies kwam op rekening van de twee financiële zwaargewichten. Dexia dook 2,8 procent lager naar 15,70 euro, bij Fortis ging er 2,4 procent af naar 28,44 euro. KBC, bij Belgische analisten de favoriete Bel20'er voor 2002, moest 1,9 procent inleveren tot 37 euro.

De andere aandelen die bij de rondvraag van deze krant als favoriet uit de bus kwamen, presteerden doorgaans beter. Delhaize, na KBC de populairste Bel20'er, klom 0,9 procent naar 58,95 euro. Volgens handelaars profiteerde de warenhuisketen van de relatief meevallende verkoopcijfers van de Amerikaanse gigant Wal-Mart in december. Delhaize haalt het gros van zijn omzet in de VS.

Creyf's boekte 3,7 procent winst naar 20,95 euro. De uitzendgroep is voor analisten de favoriete Belgische midcap. Bij de overige favorieten klom Deceuninck 2,1 procent naar 19,10 euro en steeg Omega Pharma 0,1 procent tot 50,90 euro. Sioen herstelde een bescheiden 0,4 procent tot 11,55 euro. De textielgroep kelderde op de laatste handelsdag van 2001 15 procent na een winstwaarschuwing.

De start van elk jaar is bij institutionele beleggers traditioneel het ogenblik voor een 'grote schoonmaak' van de portefeuille, met de nodige sectorrotatie. Dit keer liggen defensieve sectoren onder vuur omdat beleggers hopen op een herstel van de wereldeconomie in 2002. Woensdag wezen twee indicatoren zowel in de Verenigde Staten als in euroland op een voorzichtig herstel van de verwerkende nijverheid. Dat stuurde ook in Brussel elektriciteitsgroep Electrabel 2,4 procent lager naar 228,30 euro, brouwer Interbrew daalde 2,5 procent tot 29,99 euro.

Buiten de Bel20 viel Mobistar op met een winst van 6,8 procent tot 19,60 euro. Na het uitkoopbod van Asahi op Glaverbel speculeert een aantal beleggers op een gelijkaardig scenario bij Mobistar, waarbij moeder France Télécom de Belgische mobilofoonoperator zou integreren bij zusterbedrijf Orange.

Dolmen, de informaticadochter van Colruyt, verstevigde 3,8 procent tot 12,98 euro. Het bedrijf publiceerde over de zes maanden tot eind september degelijke resultaten. Bank Degroof handhaafde haar 'bijkopen'-advies. Analist Dirk Pattyn merkt op dat de bedrijfsmarge van 8,6 procent hoger lag dan de 7,7 procent in het halfjaar tot eind maart 2001.

Zenitel, het vroegere SAIT-Stento, daalde 5,2 procent tot 12,50 euro. De radio- en telecommunicatiegroep bereikte een princiepsovereenkomst voor de verkoop van een deel van EMG, waarin ze 50 procent bezit. Hoeveel de deal oplevert, wordt pas eind januari vrijgegeven. KBC Securities, het enige beurshuis dat Zenitel nog regelmatig opvolgt, becijfert de opbrengst in een voorzichtige raming op 7 miljoen euro. Analist Dirk Saelens wijst er bovendien op dat de 1,38 miljoen warrants die Zenitel bij de kapitaalverhoging in juni 2000 uitgaf, op 15 juli 2002 hoogstwaarschijnlijk waardeloos aflopen. Met elke warrant kan van 1 tot 15 juli tegen 26 euro ingetekend worden op een nieuw aandeel, maar tegen de huidige koers ziet het er niet naar uit dat ook maar één warrant zal worden uitgeoefend. Dat betekent dat een mogelijke winstverwatering van 25 procent wordt vermeden.

Op de fixingmarkt daalde Concentra 4 procent tot 4,08 euro, een dieptepunt. Het bedrijf splitste in juni vorig jaar zijn belang in Ubizen af. Dat gebeurde door een ingewikkelde operatie die neerkwam op de uitkering van een uitzonderlijk dividend van 40 procent, vandaar de knik in de koersgrafiek. De uitgever van Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg wou zo zijn mediaprofiel verhogen. Dat valt voorlopig tegen. De beurswaarde is gedaald tot 85 miljoen euro. Dit terwijl alleen al de financiële participaties van Concentra in Almanij (1,4%) en KB Lux (3,3%), een erfenis uit het Imperial Invest-verleden, tegen de huidige koersen het dubbele, 170 miljoen euro, waard zijn.

Elders op de fixingmarkt schoot tapijtfabrikant Associated Weavers opnieuw 19,8 procent hoger tot 5,99 euro. Sinds het bedrijf twee weken geleden meldde een 'kleine winst' te hebben geboekt over het tweede halfjaar, herstelde het aandeel 118 procent.

KVS

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud