M/V van de dag

Didier Raoult

Infectioloog Didier Raoult. ©Photo News

Frankrijk heeft woensdag het gebruik van hydroxychloroquine verboden in de strijd tegen Covid-19. België raadt het af.

In de strijd tegen het coronavirus is wellicht geen middel zo omstreden als hydroxychloroquine. Voor de Amerikaanse president Donald Trump is het antimalariamiddel dat meer dan 60 jaar geleden op de markt kwam een 'gamechanger' in de behandeling van het longvirus. Onlangs pretendeerde hij zelfs het medicijn preventief in te nemen. Ook Trumps Braziliaanse evenknie Jair Bolsonaro zweert bij het product in de strijd tegen 'het griepje'.

Maar in wetenschappelijke kringen heerst meer voorbehoud. Nadat een studie in The Lancet eind vorige week gewezen had op de gevaarlijke bijwerkingen van hydroxychloroquine, zoals hartritmestoornissen, legde de Wereldgezondheidsorganisatie alle proeven met het middel begin deze week stil. België raadt het gebruik van hydroxychloroquine in de strijd tegen Covid-19 sinds woensdag af. Frankrijk verbiedt het gebruik van het middel tegen de longziekte. 

Bolsonaro en Trump waren niet de eerste pleitbezorgers van het middel. Die eer is weggelegd voor Didier Raoult (68). De infectioloog, die het Institut Hospitalo-Universitaire Méditerranée Infection in Marseille leidt, is geen kwakzalver. Hij kan enkele opmerkelijke onderzoeksresultaten voorleggen, maar hij staat ook bekend om zijn arrogantie en zijn controversiële standpunten.

Raoult prees het middel helemaal in het begin van de coronacrisis aan. Hij zou hebben vastgesteld dat hydroxychloroquine bij sommige patiënten een zekere impact had en had daar een studie over gemaakt. Die werd van meet af aan gecontesteerd. Raoult heeft nooit aanbevolen het middel universeel te gebruiken. Hij waarschuwde ook expliciet tegen zelfmedicatie. 

Dat hij in de Franse medische wereld werd opzijgezet, zien zijn voorstanders als een typische reactie van Parijse snobs, die neerkijken op de rest van Frankrijk. Maar er is meer aan de hand. Raoult heeft veel bindingen met rechtse politici, zoals Christian Estrosi, de conservatie burgemeester van Nice.

Ook in extremere kringen is hij welkom, zowel bij het radicaal-linkse La France Insoumise als bij extreemrechts. Al bleef het extreemrechtse kopstuk Marine Le Pen altijd voorzichtig. Raoult wordt in extreme kringen gezien als een antisysteemfiguur, als de man die opkomt tegen de elite. In bepaalde kringen kreeg hij het statuut van een 'ere-geel hesje'. Raoult doet geen enkele moeite van dat etiket af te geraken. 

De dokter, geboren in Dakar, kreeg in zijn leven niks in de schoot geworpen. Hij had een moeilijke jeugd. Zijn ouders, die in Nice woonden, stuurden hem als straf op internaat in Briançon. Uiteindelijk stopte hij met zijn studies, waarna hij via zelfstudie toch nog arts en infectioloog werd. Begin april kreeg Raoult een boost toen president Emmanuel Macron een bezoek bracht aan zijn instituut. Velen zagen daarin een soort van erkenning.

Omdat het zo goedkoop is en gemakkelijk te produceren is, is het verleidelijk te hopen dat hydroxychloroquine ook effectief werkt. Door de internationale weerklank werd het middel de voorbije maanden dan op steeds meer plaatsen onderzocht. Na het artikel in The Lancet groeide de scepsis evenwel snel. Hydroxychloroquine wordt steeds meer afgeschreven. Vanuit Marseille liet het instituut van Raoult woensdag weten dat het de patiënten op 'de meest gepaste wijze' blijft behandelen. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud