M/V van de dag

Arnaud Lagardère is controle over zijn Franse mediagroep kwijt

Arnaud Lagardère. ©Thomas Padilla/MAXPPP

Voor de vijfde dag op rij hebben de journalisten van Europe 1 dinsdag gestaakt. Eigenaar Arnaud Lagardère is de controle over zijn radiozender en zijn groep aan het verliezen.

Sinds 2020 zit Arnaud Lagardère, de topman van de gelijknamige Franse groep, in zwaar weer. Zijn imperium, opgebouwd door zijn vader Antoine, is bijzonder broos geworden. Zo broos dat de vraag hardop wordt gesteld of Lagardère nog wel de controle heeft over zijn groep en zeker de mediatak ervan.

De groep Lagardère komt uit de defensiesector, maar is inmiddels volledig van gedaante veranderd. Vandaag bestaat ze vooreerst uit ondernemingen die actief zijn in de printmedia. Daarnaast controleert ze bedrijven in de toerismesector. En dan is er nog de audiovisuele tak, waartoe Europe 1 behoort. Door de coronacrisis raakte de toerismesector in de verdrukking, wat de groep erg kwetsbaar maakte.

De essentie

  • Arnaud Lagardère wil zijn noodlijdende radiozender Europe 1 nauw laten samenwerken met CNews, een radicaal-rechtse zender.
  • De journalisten verzetten zich tegen die plannen.
  • Vivendi van Vincent Bolloré is de grootste aandeelhouder van Lagardère en controleert ook CNews.
  • De mediawaakhond maakt zich zorgen over de onafhankelijkheid van Europe 1.

Er volgde een bitse strijd om de controle over Lagardère. Vincent Bolloré van Vivendi werd aangebracht door de gewezen Franse president Nicolas Sarkozy. Hij moest als 'witte ridder' de groep bevrijden van de activistische belegger Amber Capital. Lagardère zocht zelf toenadering tot Bernard Arnault, de luxepaus van LVMH.

Uiteindelijk kwam het eind april tot een compromis. Arnaud Lagardère gaf zijn stichting, waarmee hij de groep controleerde, op. Zo werd Vivendi de grootste aandeelhouder, maar mocht Lagardère nog zes jaar als CEO aanblijven.

Waar de tegenstanders van Bolloré voor vreesden, kwam evenwel uit. Zodra Bolloré de controle over Lagardère gekregen had, ging hij over tot het inpakken van de audiovisuele tak van de groep.

Dat leert het verhaal van Europe 1. De radiozender scoort bijzonder slecht in het medialandschap en maakt jaarlijks 26 miljoen euro verlies. Om de leefbaarheid van Europe 1 op te krikken wordt de zender nu gekoppeld aan het ook door Bolloré gecontroleerde CNews, een nieuwszender die eerder als opiniezender omschreven kan worden.

Politiek

CNews staat bekend om zijn praatshows die erg politiek gekleurd zijn. Het is een platform voor radicaal-rechtse ideeën. Zo is er 'Face à l'Info', waar de publicist Éric Zemmour dagelijks opdraaft.

Zemmour staat bekend om zijn extreemrechtse ideeën die nauw aanleunen het ideeëngoed van het Rassemblement National van Marine Le Pen. De dagelijkse praatshow trekt tot een miljoen kijkers in de vooravond, onwaarschijnlijk veel voor een kleine zender. Politiek Frankrijk kijkt met argusogen naar de verdere ontwikkeling van de zender.

Zeggen dat Europe 1 onder de controle van Vivendi komt, is een fantasme dat grenst aan het complotdenken.
Arnaud Lagardère
CEO van de groep Lagardère

Maandag bevestigde Arnaud Lagardère dat er een nauwe samenwerking komt tussen de twee zenders. In een nieuw zendschema wordt een reeks journalisten opzijgeschoven, terwijl medewerkers van CNews plots belangrijke functies krijgen bij Europe 1.

Dat lokte een felle reactie uit bij de redactie van Europe 1. Voor de vijfde dag op rij stemden de journalisten voor een staking. De zender kan daardoor nog nauwelijks functioneren. De schorsing van een journalist vrijdag vormde de aanleiding voor de staking, maar de samenwerking met Vivendi is de diepe oorzaak.

In een exclusief interview met Le Figaro, de krant die ook columns van Zemmour publiceert, stelde Arnaud Lagardère nadrukkelijk dat hij niet handelt onder dwang van Bolloré. 'Zeggen dat Europe 1 onder de controle komt van Vivendi, is een fantasme dat grenst aan het complotdenken. Vincent Bolloré is een pluspunt, geen bedreiging.'

Niet iedereen stapt mee in die versie. De Franse mediawaakhond CSA wil bewijzen dat de controle over Lagardère niet veranderd is. En dat is niet evident door de problemen die nu opduiken rond Europe 1.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud