Wie dacht slapend rijk te worden door woonhuizen te kopen en te verhuren in de Italiaanse steden, komt vandaag de dag bedrogen uit. Een studie van de onroerend-goedspecialist Tecnocasa leert dat het zelfs weer interessanter wordt te investeren in Italiaanse staatsobligaties. Die leveren een bruto-rendement van meer dan 4 procent, terwijl dat van een huis in de afgelopen zes jaar daalde van 5,9 tot 3,8 procent. Netto blijft daar nipt 2 procent van over.

Ook de vooruitzichten op een fraaie waardestijging op de middellange termijn kunnen de meeste huizenbezitters maar beter vergeten. In steden als Florence en Bologna daalt de waarde van appartementen door een stijgend aanbod van eigenaren die bij wijze van belegging een huis hebben gekocht in de afgelopen jaren.

Een huis is niet meer hot, tenzij je er zelf in gaat wonen en je een maandelijkse huur bespaart. Dat verklaart de blijvende belangstelling voor vastgoed. Grote groepen immigranten zijn tegenwoordig geneigd om een huis te kopen. Ten eerste omdat veel Italianen vaak huiverig staan tegenover verhuur aan buitenlanders van wie ze niet altijd een garantie kunnen krijgen dat de huur wordt betaald en omdat ook de immigranten doorhebben dat het kopen van een huis om zelf te bewonen uiteindelijk toch goedkoper is.

De jongste tendens in steden als Milaan is dat veel immigranten wegtrekken uit de stad en in de omgeving huizen kopen met een hypotheek. De hypotheekmarkt groeide in de afgelopen acht jaar met 326 procent.

Die hypotheek is volgens gouverneur Mario Draghi met een gemiddelde rente van 5,1 procent de duurste van de eurozone. Draghi erkent dat de kredietmogelijkheden in Italië nog steeds niet transparant genoeg zijn. De Italiaanse associatie van bankconsumenten Adusbef gaat nog verder in haar kritiek. Volgens Adusbef is de liberalisering van de banksector mislukt. Banken verhogen de kosten voor het lenen van geld systematisch, wat gemiddeld neerkomt op een extra kostenpost van 170 euro per maand voor een hypotheek.

Ook over het verbod op een boete voor klanten die hun hypotheek overbrengen naar een andere bank, doen veel banken nog alsof hun neus bloedt. 'Onze software is nog niet aangepast' of 'we wachten nog op de nieuwe regels', zijn de meest gehoorde excuses van banken aan boze klanten.

Volgens de makelaars van Tecnocasa blijft een huis kopen als belegging interessant in een buitenwijk, zoals in het Romeinse voorstadje Borgata di Finocchio. Die locatie op 25 kilometer ten oosten van het centrum van de hoofdstad is in de afgelopen dertig jaar groot geworden door voornamelijk illegale woningbouw.

In deze buurt bouwde de onroerendgoedmagnaat Davide Coppola zijn fortuin op. Hij wordt verdacht van corruptie, zat al enkele maanden in hechtenis en wacht mogelijk een nog veel zwaardere gevangenisstraf. De gebouwen zijn gelegaliseerd, maar de infrastructuur van het voormalige gehucht is niet ingesteld op grote hoeveelheden bewoners. Investeren in huizen in die verkeerschaos levert volgens de onderzoekers een rendement tot ruim 8 procent op.

Advertentie
Advertentie
Advertentie