Beleggers die de tweede helft van juli uitkozen voor een deugddoende vakantie, weg van het werk- én thuisfront, zullen mogelijk even met de ogen knipperen als ze de beurskoersen dezer dagen opnieuw bekijken. In amper twee weken tijd verloren aandelen vlot 6 procent van hun waarde. Gemiddeld, en als het wat meezit.

Ongewoon is deze correctie zeker niet. Ze zat er aan te komen. Beleggers waren er de voorbije maanden weer wat te gerust op geworden. Met het uitbarsten van de al lang sluipende crisis in de sector van de Amerikaanse rommelhypotheken - 'an accident waiting to happen' - is in beleggersland echter ook de onzekerheid terug van weggeweest.

'Het probleem zit in de hoofden', lazen we donderdag in deze krant. Absoluut, want niemand heeft in de praktijk een goed zicht op de omvang ervan. Dat en de aard van het probleem laten veel ruimte voor het bedenken van allerlei worstcasescenario's. Er is niet alleen de directe financiële impact voor de verstrekkers van die rommelhypotheken. Er zijn de hefboomfondsen die er, met veel geleend geld, hun rendement én risico aan hebben opgehangen. En daar hebben heel wat financiële instellingen en andere institutionele investeerders op hun beurt flink wat centen ingestopt. De onrust dijt ook uit naar andere kredietsegmenten. Daar waren de risicopremies al maanden abnormaal laag. Door de afnemende risicoappetijt wordt dat nu evenzeer snel en fel gecorrigeerd. Wat sommigen doet vrezen voor een meer algemene krapte op de kredietmarkt.

Vergeten we, los van die collateral damage in de financiële sfeer, uiteraard ook niet de mogelijke puur economische impact op de consumptie van de Amerikaanse gezinnen en bij uitbreiding de groei van de Amerikaanse economie. Kortom, much to worry about, zo lijkt het.

En dus rekenen beleggers zich arm aan de kredietcorrectie van de zomer van 2007. Dat is, gecombineerd met een dunne zomerhandel, goed voor een flinke afkoeling van de koersen.

Fundamenteel is er de jongste weken echter weinig veranderd. De onrust in de hoofden van de belegger kan even snel verdwijnen als ze is gekomen. Voor de duurzaamheid van de nu al ruim vier jaar durende beurshausse is het goed dat er af en toe een afkoeling komt. Typisch voor deze fase van de beurscyclus is wel dat zulke correcties vaker en sneller op elkaar volgen. Geen markt voor de vakantiebelegger dus.

Advertentie
Advertentie
Advertentie