Goed nieuws voor de Amerikanofielen. De val van het groene biljet laat u toe om verder te gaan, om het groter te zien, om meer uit uw geld te halen.

In juli bereikte de euro zijn historisch record tegenover de Amerikaanse munt. Slecht nieuws voor Europese exporteurs, maar het heeft ook een voordeel: de zwakke dollar. Plots lijkt een loft in Manhattan, een bezoekje aan de Florida Keys of een skivakantie in de Rocky Mountains helemaal niet zo onbereikbaar meer.

Met een wisselkoers in uw voordeel worden de VS een koopje, al houdt u best in het achterhoofd dat niet alles er goedkoop is. Het verblijf en het transport bijvoorbeeld blijven duur, maar uw euro's drijven uw koopkracht aanzienlijk op. Het Franse bedrijf Ubiquicity tracht een graantje daarvan mee te pikken en biedt persoonlijke arrangementen aan, zoals de huur van een loft in het centrum van Manhattan met 6 personen voor 1.500 dollar per week (dus ongeveer 1.100 euro). Dat compenseert u dankzij het eten (zelfs als u nog fooi moet geven), elektronische apparaten (let wel op het voltage en de garantie) en Amerikaanse kledingmerken, die u gerust kunt kopen zonder na te denken. Bij Ralph Lauren, Gap en Levi's bijvoorbeeld bedragen de prijzen tijdens de koopjes slechts de helft van wat u zou betalen in Europese steden. En dan hebben we het nog niet eens over shoppingcentra zoals 'Mall of America' in Bloomington, Minnesota. Internationale klanten zijn goed voor 35 procent van 40 miljoen jaarlijkse bezoekers. Bepaalde reisbureaus verzorgen zelfs georganiseerde bezoeken.

Grosso modo kost een trip naar de Verenigde Staten, met de prijs van het vliegtuig-ticket uitgedrukt in euro, ongeveer evenveel als een reisje voor kleine budgetten naar een bestemming binnen de Europese grenzen.

Zoekt u een investering op middellange en lange termijn, dan vindt u in de VS ook waarde voor uw geld. Aandelen van merken die in Europa furore maken, zoals Abercrombie & Fitch en Gap, zijn begeerd. Dankzij de stevige euro kunnen Europeanen kunstwerken terugkopen die de voorbije decennia naar de andere kant van de plas verdwenen.

Uw winst is puur te danken aan de wisselkoers want de werken zijn evenveel waard of ze nu verkocht worden in New York, Londen of Parijs, tenzij de artiest nog niet zo bekend is. De kunstgalerijen lonken momenteel naar een Europees publiek. Dat spoorde de Belgische galerijhouder Christophe Van de Weghe, gevestigd in New York, aan om deze herfst voor de eerste keer deel te nemen aan FIAC, de grootste Franse beurs voor hedendaagse kunst.

Door de aantrekkelijke dollar diversifiëren ook steeds meer investeerders hun patrimonium richting het land van Uncle Sam. Die overdracht kan complex lijken en vereist de tussenkomst van een advocaat, maar een aankoop in een internationale en dynamische stad als New York is een zekere waarde. 'Ik raad mijn klanten aan om te lenen bij een Amerikaanse bank. De rentevoeten zijn er interessant en het maakt het gemakkelijk om geld over te schrijven naar de VS', onderstreept Maryline Marquet, oprichtster van Ubiquicity.

Bekijkt men het totaalpakket, dan kost een onderdompeling in de Anglo-Saksische cultuur, Engelse les en studies of stages u twee keer minder in de Big Apple dan in de schaduw van de Big Ben. Waar wacht u nog op?

Advertentie
Advertentie
Advertentie