De huidige hype rond Al Gore en de klimaatverandering bereikte dit jaar ook Nederland, maar het is niet de eerste keer dat onze Noorderburen een 'groene golf' beleven. Eind jaren 80 en begin jaren 90, na een kersttoespraak van koningin Beatrix, maakten velen zich ook al zorgen over de toekomst van onze planeet. Teakhoutfondsen met klinkende namen als Euro Greenmix Fund, Eco Brasil, Ecobel, Bosque Teca Verde, schoten destijds als paddenstoelen uit de grond. Ze spiegelden beleggers voor hoe ze iets voor de bedreigde tropische bossen op het zuidelijk halfrond konden doen en er tegelijkertijd een aardig rendement aan konden verdienen. Veel van die fondsen zijn inmiddels failliet. Een aantal initiatiefnemers zitten lange celstraffen uit en gedupeerde beleggers speuren nog steeds naar de verloren miljoenen.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM), de financiële waakhond van Nederland, heeft de teakfondsen inmiddels aan strenge vergunningscriteria onderworpen. De fondsen blijken echter onuitroeibaar, steeds duiken er weer nieuwe namen op. Momenteel zouden er meer dan dertig fondsen actief zijn in Nederland. Om nieuwe beleggers te lokken, beloven ze directe uitkeringen en garanties.

Twee deskundigen van de Universiteit van Groningen, Laura Spierdijk en Bert Scholtens, willen dat er een nieuwe financiële waakhond komt, die doortastender optreedt tegen de malafide groenfondsen dan de AFM. Volgens de economische wetenschappers zijn teakfondsen over de gehele linie verliesgevend. Zij onderzochten de rendementen van twintig beleggingspolissen en concludeerden dat die over vier jaar 50 procent van hun waarde verloren zijn.

Scholtens en Spierdijk vrezen dat de malafide fondsen weer slachtoffers zullen maken onder de 'Dexia-typen': de beleggers met de dollartekens in de ogen en zonder kennis van de financiële markten. Eerder konden die kwetsbare consumenten ook niet aan de verleiding weerstaan van de aandelenleasepolissen van Dexia, Aegon en andere aanbieders. Nu dreigen ze de dupe te worden van de nieuwe groene golf.

Advertentie
Advertentie
Advertentie