waarom treft de amerikaanse kredietcrisis europa?

-- 'Hoe komt het dat de Europese aandelenmarkten even hard getroffen worden door de kredietcrisis als de Amerikaanse beurzen? Nochtans is de kredietcrisis van origine een Amerikaans probleem.' P. De Clercq

Bij het bepalen van uw beleggingsstrategie moet u steeds de factoren bestuderen die een toekomstige groei van de markten kunnen ondersteunen. En u moet zich ook afvragen welke elementen een crisis kunnen veroorzaken. Al enkele maanden zijn twee potentiële zeepbellen aanwezig: een zeepbel op de obligatiemarkten en een zeepbel op de Amerikaanse vastgoedmarkt.

Door de stijging van de langetermijnrente, als een gevolg van de renteverhogingen door de centrale banken, is de obligatiezeepbel onlangs leeggelopen. De markt negeerde echter de andere potentiële zeepbel: die in de vastgoedmarkt. Nochtans kon de monetaire verstrakking in de VS niet zonder gevolgen blijven op de markt van de kredieten met de laagste kwaliteit (het subprime-segment). De meest kwetsbare ontleners zagen hun kredietkosten immers fors oplopen. Bear Stearns stak het vuur aan de lont door te bekennen dat twee Amerikaanse fondsen daardoor in de problemen waren gekomen.

Voor de Europese belegger was het een onaangename verrassing om vast te stellen dat die 'ziekte' besmettelijk is en dat bepaalde activa die hij in portefeuille heeft, ook getroffen werden. Zeker als hij ervan uitging dat de financiële producten in zijn portefeuille risicoloos waren. Dat een aantal Europese financiële partijen aankondigden dat ook zij blootgesteld waren aan die subprime-problemen, creëerde twijfel en leidde tot een vertrouwensbreuk bij de belegger. Dat de centrale bankiers geld in het systeem pompten, verhoogden de vrees.

Het effectiseren van schulden van twijfelachtige kwaliteit en de afgeleide producten die werden uitgegeven op basis daarvan, maakte het mogelijk om die vorderingen over te dragen naar investeerders die zich niet bewust waren van de gevaren die eraan verbonden waren (waaronder de Europese belegger). De vrees die daaruit voortvloeide, is verbonden met het gebrek aan transparantie van bepaalde instellingen.

Risicoaversie vloeit voort uit onzekerheid en ondoorzichtigheid. Bijgevolg zijn de aandelenmarkten, in het bijzonder de Europese beurzen, erg volatiel geworden. Sinds 21 juli heeft de DJ Euro Stoxx50 4,8 procent verloren en de S&P500 5,3 procent. Bij twijfel parkeren beleggers hun activa en ontdoen ze zich ook van activa van goede kwaliteit, wat een soort vertrouwenscrisis veroorzaakt. De ECB zag zich daardoor genoodzaakt om tussen te komen om de sereniteit op de markten terug te brengen. FM

Advertentie
Advertentie