Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Alles wat u moet weten over de consumptiecheque

Na een trage start krijgen steeds meer werknemers consumptiecheques, die netto tot 300 euro extra inkomen opleveren. Wie heeft er recht op en waar kunt u ze besteden?
In heel wat kleinere winkels die tijdelijk dicht moesten, zoals boekenwinkels, kan u consumptiecheques gebruiken. ©Kees van de Veen

Eind november - vier maanden na de start - hadden 135.000 werknemers voor in totaal 36 miljoen euro aan consumptiecheques gekregen. Dat blijkt uit cijfers van VIA, de organisatie die de uitgevers van de cheques verenigt. ‘Dat aantal zal de komende weken nog toenemen. Aan het einde van het jaar hebben werkgevers een beter zicht op hun mogelijkheden om het personeel een extraatje toe te kennen’, zegt Veerle Michiels van de hr-dienstverlener SD Worx. ‘De consumptiecheques zijn voor werkgevers interessant omdat er geen patronale RSZ-bijdragen verschuldigd zijn.’

Werkgevers in de privésector kunnen nog tot 31 december 2020 consumptiecheques uitreiken. Ook zal het federale zorgpersoneel zulke cheques krijgen. Die kunnen tot 30 juni van volgend jaar toegekend worden, goed voor nog eens 50 miljoen euro. De cheques konden aanvankelijk tot 7 juni 2021 worden besteed. Maar intussen is de geldigheidsduur verlengd tot 31 december 2021.

Wat is de consumptiecheque?

Het gaat om een uitzonderlijke cheque die deze zomer werd ingevoerd als een van de oplossingen voor de coronacrisis. Het opzet is dubbel: extra koopkracht voor werknemers en een ondersteuning voor handelaars en zaken die het meest getroffen zijn door de crisis. Tot een bedrag van 300 euro zijn de consumptiecheques vrijgesteld van belastingen en socialezekerheidsbijdragen.

De consumptiecheques worden uitgegeven door de klassieke uitgevers van de maaltijdcheques: Sodexo, Edenred en Monizze. De eerste twee verspreiden alleen papieren consumptiecheques, die verdeeld worden via de werkgevers. Monizze koos voor de elektronische versie. Wie een kaart van Monizze voor maaltijd- en ecocheques heeft, zal daarop zijn saldo voor consumptiecheques vinden. Behalve de klassieke uitgevers kunnen ook lokale besturen consumptiecheques uitgeven.

Wie krijgt consumptiecheques?

Het initiatief ligt bij de werkgever. Die kan vrij beslissen cheques aan zijn werknemers te geven. Volgens de hr-dienstverlener SD Worx geniet 4 procent van de werknemers van dat extraatje. Een op de vijftig werkgevers deelt cheques uit.

‘Bij de start ging het vooral om kleinere werkgevers. Daarna beslisten meer en meer grote ondernemingen consumptiecheques aan te bieden’, zegt Jean-Louis Van Houwe, algemeen directeur van Monizze. De grotere spelers hadden tijd nodig om de nodige collectieve arbeidsovereenkomsten op te stellen. ‘Sinds eind november zien we een eindejaarsrush in bedrijven van elke omvang. Ze willen de inspanningen van hun werknemers belonen en tegelijk een goed zicht hebben op hun bijna-definitieve bedrijfsresultaten. Alle bedrijven hebben een beroep gedaan op hun werknemers - door telewerk op te leggen of door hun toevlucht te nemen tot tijdelijke werkloosheid of overmacht - en hebben dus goede redenen om deze extra koopkracht aan hun personeel toe te kennen’, zegt Youssef El Hamouchi, marketingdirecteur van Edenred Belgium.

15.000
Over vier maanden hebben Edenred, Monizze en Sodexo een netwerk uitgebouwd van meer dan 15.000 handelaars die de cheques aanvaarden. Dat zegt VIA, de vereniging van de uitgevers van de cheques.

‘De sectoren die nu het meest consumptiecheques toekennen zijn bij SD Worx de industrie, de groot-en detailhandel en de logistiek en transport, gevolgd door een cluster van dienstensectoren, zoals ICT/communicatie en financiële diensten. Gezondheidszorg, maar ook vrije beroepen vinden hun weg naar de consumptiecheque’, zegt Michiels.

Hoeveel consumptiecheques krijg ik?

De minimale waarde van zo’n cheque is 10 euro. Uw werkgever kan tot 300 euro aan zulke cheques toekennen zonder dat u belastingen of socialezekerheidsbijdragen moet betalen. Bruto staat dus gelijk aan netto. Uw werkgever mag de cheques evenwel niet geven ter vervanging van een verworven loon, premie of andere voordelen. Volgens de gegevens van SD Worx geven bedrijven gemiddeld 212 euro aan cheques per werknemer.

Wat kan ik ermee betalen?

De consumptiecheques zijn in het leven geroepen om de heropstart te ondersteunen van de zwaarst getroffen sectoren in de coronacrisis. Ze kunnen alleen gespendeerd worden in België en in de sectoren die in een Koninklijk Besluit vastgelegd zijn:

· Horeca en kleinhandel: Met name cafés, restaurants, hotels en handelszaken die minstens één maand de deuren moesten sluiten. Bovendien moet het gaan om zaken met een beperkte omvang. Voorbeelden van kleinhandelszaken zijn boekhandels, schoonheidssalons, kappers, kledingwinkels en interieurzaken.

· Cultuur: Het moet gaan om erkende of gesubsidieerde culturele verenigingen.

· Sport: Voor de sportvereniging moet op gemeenschaps- of nationaal niveau een federatie bestaan.

De consumptiecheques kunnen niet alleen gebruikt worden om aankopen ter plaatse bij de handelaar te betalen, maar ook voor aankopen via ‘click & collect’ en takeaway. ‘De elektronische consumptiecheques kunnen ook gebruikt worden bij online aankopen bij de aangesloten handelaars’, zegt Van Houwe.

Waar kan ik met de cheques betalen?

De lijst van handelaars verschilt naargelang de uitgever van de cheques. U vindt de lijst op de sites of apps van de uitgevers. Handelszaken afficheren vaak een logo dat aangeeft dat ze consumptiecheques aanvaarden. ‘In vier maanden hebben Edenred, Monizze en Sodexo een netwerk uitgebouwd van meer dan 15.000 handelaars’, zegt Olivier Bouquet, de voorzitter van VIA. ‘Die komen deels uit hun eigen handelarenbestand, zoals horecazaken, sport- en cultuurbedrijven en kleine winkeliers die maaltijd-, eco-, geschenk- en sport/cultuurcheques aanvaarden. Maar evengoed zijn er nieuwe handelaars aan toegevoegd.’

Sinds eind november zien we een eindejaarsrush in bedrijven van elke omvang.
Youssef El Hamouchi
Marketingdirecteur Edenred Belgium

Dat netwerk breidt nog elke dag uit. ‘Ondanks de huidige lockdown en de verplichte sluiting van vele in aanmerking komende zaken sluiten wekelijks tussen 150 en 200 handelaars zich bij het netwerk van Edenred aan. Na de lockdown verwachten we een forse uitbreiding’, zegt El Hamouchi. ‘We verwachten dat de komende maanden nog tot 5.000 handelaars zich aansluiten bij ons platform’, zegt Van Houwe.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud