Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Consumptiecheque overal aanvaard en langer geldig

De consumptiecheque kunt u vanaf 1 augustus in alle Belgische winkels gebruiken, tot 31 december 2022. Ook kunnen bedrijven hun werknemers belonen met een coronapremie tot 500 euro.
©BELGAIMAGE

De consumptiecheque werd vorig jaar door de federale overheid in het leven geroepen om ondernemingen die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis een duwtje in de rug te geven. Bedrijven konden hun werknemers tot 300 euro aan consumptiecheques geven.

720.000 werknemers ontvingen consumptiecheques, goed voor een totale waarde van 151 miljoen euro. Daarvan is al bijna de helft uitgegeven, blijkt uit cijfers van de sectorfederatie VIA, die de uitgiftebedrijven Monizze, Sodexo en Edenred overkoepelt.

Wat moet u nog weten over de consumptiecheque?

Waar kan ik de cheques uitgeven?

Aanvankelijk kon u de cheques in een beperkt aantal zaken spenderen, voornamelijk in de horeca en enkele kleinere handelszaken. Daar komt vanaf 1 augustus verandering in. Dan kunt u de cheques in zowat alle winkels uitgeven. Het Koninklijk Besluit daarover werd donderdag gepubliceerd. Het gaat onder meer om supermarkten, modezaken, wellnesscentra, bioscopen, bowlingzalen, zwembaden, fitnesscentra, schoonheidssalons, kapperszaken en tatoeagesalons.

Handelaars zijn niet verplicht de cheques te aanvaarden. U kunt de cheques ook alleen in een fysieke winkel spenderen.

Wilt u weten in welke winkels u de cheques kunt uitgeven, surf dan naar de website van de uitgevers Edenred, Sodexo en Monizze of check hun app.

Heb ik recht op een coronapremie?

Of u een premie krijgt, hangt af van verder sociaal overleg. Sommige bedrijven hebben al te kennen gegeven dat ze de coronapremie zullen toekennen.

Vanaf augustus kunnen bedrijven die het goed hebben gedaan tijdens de crisis hun werknemers belonen met een coronapremie van maximaal 500 euro. Die zal worden uitgeven in de vorm van consumptiecheques. Of u een premie krijgt, hangt af van verder sociaal overleg, in eerste instantie op sectorniveau. Sommige bedrijven hebben al te kennen gegeven dat ze de coronapremie zullen toekennen aan hun werknemers.

Weet dat de coronapremie niet alleen op papier wordt uitgeven. De uitgiftebedrijven Sodexo, Edenred en Monizze moeten de cheques ook elektronisch aanbieden. Monizze deed dat ook al bij de vorige consumptiecheque. Edenred en Sodexo gaven toen papieren cheques uit.

Tot wanneer zijn de cheques geldig?

Alle consumptiecheques zijn geldig tot 31 december 2022: zowel de consumptiecheques die voor de zomer al uitgegeven zijn als die die vanaf 1 augustus als coronapremie uitgegeven worden.

Mogen handelaars teruggeven op de papieren cheques?

Nee, dat kunnen ze niet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud