Nadat Samsung vijf jaar geleden als eerste grote fabrikant een plooibare telefoon heeft uitgebracht, hebben ook andere fabrikanten (schoorvoetend) die markt ontdekt. Onder meer bij Google, Oppo, Honor en Xiaomi kunt u ook voor dit soort apparaten terecht.
We hebben het dan over telefoons waarvan het scherm horizontaal opengeklapt kan worden, zodat u plots over een veel groter tweede scherm beschikt. Er bestaan ook telefoons die verticaal kunnen openen, zoals veel oude gsm's. Die categorie is een stuk goedkoper dan de eerste.
Hoeveel kost een horizontaal vouwbare smartphone? Samsung vraagt voor zijn Galaxy Z Fold 6 minstens 1.949 euro in de eigen webshop. Al kunnen koopjesjagers hem online voor ongeveer 1.350 euro vinden. De nieuwe Google Pixel 9 Pro Fold gaat niet voor minder dan 1.899 euro over de toonbank.
Met een groter scherm wordt het veel gemakkelijker om te multitasken, het draaien van twee of meer apps tegelijk. De software in de meeste telefoons is daarop toegespitst.
Wanneer de Chinese Xiaomi Mix Fold 4 in onze contreien op de markt komt, zal de prijs naar verwachting rond 1.300 à 1.500 euro bedragen. Dat is in dezelfde ordegrootte als wat de eveneens Chinese Honor Magic V3 moet opbrengen.
Ter vergelijking: de S24, het ‘gewone’ topmodel van Samsung, kost 899 euro in de eigen webshop. De duurste variant, de S24 Ultra, heeft er een vanafprijs van 1.369 euro.
Niet alleen de schermen maken vouwtelefoons zo duur. Meestal positioneert de fabrikant ze in de absolute top van zijn gamma, waardoor ze ook geavanceerde camera’s, processoren en sensoren meekrijgen. Dat jaagt de prijs mee omhoog.
Kwetsbaar
Dat de toegenomen concurrentie de prijzen nog niet significant naar beneden heeft geduwd, heeft een voor de hand liggende reden: het is technisch nog altijd behoorlijk lastig en dus duur om plooibare schermen te fabriceren. Ook het scharniermechanisme dat het scherm vlot laat dichtklappen - en dat het liefst zo compact mogelijk is - is een huzarenstukje.
Dat de concurrentie de prijzen nog niet significant naar beneden heeft geduwd, heeft een voor de hand liggende reden: het blijft technisch lastig om plooibare schermen te fabriceren.
Dat bleek toen Samsung in 2019 zijn eerste vouwtelefoon wou uitbrengen. Het Koreaanse bedrijf moest de lancering maanden uitstellen omdat de eerste schermen enorm kwetsbaar bleken en snel stuk gingen. Dat euvel is intussen grotendeels de wereld uit, maar een plooischerm bouwen is nog altijd stukken lastiger dan een gewone telefoon.
Wat ook niet helpt, is dat de hoge onderzoekskosten terugverdiend moeten worden bij vrij lage productieaantallen. Het marktonderzoeksbureau Trendforce rapporteerde deze zomer dat vouwtelefoons ongeveer 1,5 procent van de smartphonemarkt uitmaken. Dit jaar zouden er wereldwijd bijna 18 miljoen exemplaren over de toonbank gaan. Tegen 2028 verwacht Trendforce dat opklapbare telefoons net geen 5 procent marktaandeel halen, nog altijd een absolute minderheid.
Netflix
Het grote voordeel van klaptelefoons is uiteraard hun grote scherm. Dat is hun raison d’être. Zo’n scherm werkt meestal bijzonder prettig, niet alleen bij het surfen, maar zeker ook bij het kijken naar Netflix of YouTube of bij het spelen van videogames.
Omdat het scherm dichtgeklapt kan worden, staat het de draagbaarheid van de telefoon niet in de weg. Die past nog steeds in een jaszak of een (grote) broekzak, iets wat zelfs met een kleine tablet heel wat lastiger is.
Met een groter scherm wordt het ook veel gemakkelijker om te multitasken, het draaien van twee of meer apps tegelijk. De software in de meeste telefoons is daarop toegespitst. Op die manier kan je aan meerdere documenten tegelijk werken, of zowel Excel als je e-mailprogramma op hetzelfde scherm openzetten. Zeker zakelijke gebruikers kunnen zoiets appreciëren.
Apple in aantocht?
Allicht zal de vouwtelefoon op termijn goedkoper worden, al zijn er ook nieuwe technische ontwikkelingen die de prijsvork hoog houden. Zo lanceerde het Chinese Huawei een telefoon met een scherm dat drieledig kan openvouwen, voor nog meer schermoppervlakte. Het prijskaartje in China: omgerekend zo’n 2.500 euro.
Ook Apple zou volop aan een klap-gsm werken, al zou dat naar verluidt in eerste instantie over een verticaal uitklapbaar exemplaar gaan. Gezien de historische prijzenpolitiek van het Californische bedrijf lijkt de kans dat dat een budgetmodel wordt zo goed als onbestaande.