Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Wat verandert in augustus voor uw geld?

Vanaf 1 augustus kunt u de consumptiecheques, die de overheid tijdens de coronacrisis lanceerde om de getroffen economie te ondersteunen, in meer winkels uitgeven.
De consumptiecheque kon vooral worden uitgegeven in horecazaken. Vanaf augustus kunt u de cheque overal spenderen. ©Photo News

Consumptiecheques meer aanvaard en langer geldig

Wie van zijn werkgever consumptiecheques kreeg, kan die vanaf 1 augustus in meer winkels uitgeven. De cheques zijn ook langer geldig. U kunt ze besteden tot 31 december 2022, tegenover 31 december 2021 voordien.

2022
De consumptiecheques zijn geldig tot en met 31 december 2022.

De consumptiecheques werden door de federale overheid in het leven geroepen om de ondernemingen die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis een duwtje in de rug te geven. Bedrijven konden hun werknemers tot 300 euro aan consumptiecheques geven.

De cheques konden slechts in een beperkt aantal zaken worden uitgegeven. Daar komt vanaf 1 augustus verandering in. Dan zult u de cheques in alle winkels kunnen uitgeven. Handelaars zijn niet verplicht de cheques te aanvaarden. U kunt de cheques enkel in een fysieke winkel spenderen.

Wilt u weten in welke winkels u de cheques kunt uitgeven, surf dan naar de website van de uitgevers Edenred, Sodexo en Monizze of check hun app.

Coronapremie tot 500 euro

Vanaf 1 augustus kunnen werkgevers hun werknemers een coronapremie van maximaal 500 euro geven. De coronapremie zal worden uitgegeven in de vorm van consumptiecheques die geldig zijn tot eind 2022. De uitgevers van de consumptiecheques moeten die premie ook elektronisch aanbieden.

Dat was niet het geval voor de consumptiecheques tot 300 euro. Enkel Monizze bood die in elektronische vorm aan, Edenred en Sodexo gaven papieren cheques uit.

Vennootschap oprichten kan volledig digitaal

U moet vanaf augustus niet meer fysiek naar de notaris om een vennootschap op te richten. Dat zal volledig online kunnen, het gevolg van de omzetting van een Europese richtlijn.

Het verlijden van de authentieke akte kan voortaan via elektronische ondertekening tijdens een videovergadering met de notaris, legt de beroepsvereniging Fednot uit. De digitalisering kost de ondernemer niets extra. De inhoudelijke vereisten voor het verlijden van een authentieke akte wijzigen niet.

Volgens Fednot worden er elk jaar 32.000 vennootschappen opgericht in ons land.

Aangetekende zending ontvangen als u niet thuis bent

De Bpost-dienst Sign For Me is vanaf augustus in het hele land beschikbaar. Daarmee kunt u een aangetekende zending in uw brievenbus ontvangen, ook als u niet thuis bent om de zending af te tekenen.

De dienst Sign for Me geldt niet voor alle aangetekende zendingen. Gerechtsbrieven vereisen nog altijd om een handtekening.

Particulieren kunnen Bpost een volmacht geven door met hun identiteitskaart in een postkantoor of een postpunt in te tekenen op Sign For Me en hun inschrijving via een bevestigingsmail te valideren. Zo kan het merendeel van de aangetekende zendingen in de brievenbus gedropt worden zonder dat ze hun juridische waarde verliezen.

 De dienst geldt niet voor alle aangetekende brieven. Zendingen met bericht van ontvangst, zoals gerechtsbrieven, vereisen nog altijd een handtekening. Ook voor aangetekende zendingen die te groot zijn voor de brievenbus, aangetekende kiesbrieven, aangetekende zendingen met douanekosten en zendingen met een aangegeven waarde kan geen beroep gedaan worden op Sign For Me.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud